Het afscheid van restaurant Hubert Haenen was feestelijk, emotioneel en vooral ook heel lekker! 12 juni kookte chef Marjolijn hier voor het laatst de sterren van de hemel.

Langzaam verdwijnt Restaurant Hubert Haenen nu uit het zicht.

Wordt opgenomen in de zevende hemel: die van de zalige herinneringen 🙂.

Hart van de keuken

Maar het hart van de keuken en andere zaken vonden al een nieuwe bestemming…

Gelukkig is het hart van de keuken “getransplanteerd” naar een mooie plek in de schaduw van een kasteeltje in België.

Kruidenkast

En de oude kruidenkast – ontworpen in de tijd van het beroemde Bauhaus – heeft zijn plek ook gevonden. In plaats van meel, suiker, rozijnen en andere heerlijkheden zijn er nu zaken in opgeborgen die alles te maken hebben met het vervaardigen van potterie.

Dochter Marjolijn vond die kruidenkast zo mooi dat ze me de kast ontfutselde door kundig een beroep te doen op mijn vaderlijke gevoelens. En zeg dan eens nee! Ik moet toegeven die kruidenkast heeft nu een hele mooie bestemming in het pottenbakkersatelier van dochter: www.marjolijnengelhard.nl

_3210020_l
  

Twaalf juni is onze “laatste dag”. Daarna is restaurant
Hubert Haenen “geschiedenis”.

Dit zijn de gerechten die wij tot en met 12 juni serveren

Adieu-Menu Goût de France

Salade met foie gras, paling en 12 passende bite’s

Schotse Zalm, Label rouge, à la minute delicaat gerookt

*
Bisque de crustacé’s et coquille St.Jacques

Velouté van asperges à la vanille met paarse en
witte löss asperges van de Poshoof uit Maastricht

*
Label Rouge parelhoen uit de houtoven, slow gegaard

Gebraad van lam bereid met aromatische kruiden

Mi-cuit van La la tendre Bleu des Prés

Châteaubriand met truffelsaus en truffel, gegaard in de houtoven 2p
*

Dessert de ma Marjolijne

Keuze van ons uitgebreide plateau rauwmelkse kazen

*

P4170052_xl

Artikel hieronder is op zondag 17 april geschreven in aanloop naar de lancering van het Menu Adieu

“Parijs” selecteerde ons restaurant voor het world-wide evenement Goût de France omdat de keuken van Chef Marjolijn opviel door het bijzonder hoge smaakgehalte van de gerechten. Marjolijn maakt op een inventieve manier gebruik van kruiden, specerijen, aromatische groenten, azijnen zoals oude balsamico en verfijnde drinkazijnen.  Bovendien maakt ze zelf ook geur en smaakstoffen.  Marjolijn is de wegbereider van een hoogst smakelijk kooktrend met natuurlijke smaaksensaties, fluistert men in culinaire kringen.

Koken op hout

Maar ook het koken op hout, de prachtige collectie kazen en het gebruik van Label rouge producten (topper kan niet), telden mee voor de Franse jury.

Kruidig en Spicy

Terwijl het moleculaire koken de keukens veroverde, besloot Marjolijn  om de smaaksensaties die men nastreefde te ontwikkelen met gezonde, natuurlijke middelen.  De industriële poeders  en chemische technieken van Adria en consorten bekeken we van meet af aan met grote scepsis. Inmiddels blijkt hoe ongezond en zelfs gevaarlijk die Moleculaire keuken was. Maar door zich te richten op kruiden, specerijen en co ontwikkelde Marjolijn een keuken die nu absoluut voorop loopt. 

Vedisch

De weg naar de kruidige keuken werd voorbereid door ons enthousiasme voor de Vedische keuken, de klassieke Indiase keuken. Deze keuken is beroemd om de hoge graad van perfectie die ze bereikt met het werken met kruiden en specerijen, waarbij de balans vooral is gericht op pure gezondheid. 6000 jaar ervaring steekt hier achter. Zo’n 20 jaar geleden besloten we om bij de beste vedische kok in de leer te gaan. En wat we leerden passen we nu nog toe. Kruiden, specerijen en co geven gerechten een hun betoverende werking.

à la braise

Koken op hout en vooral het garen terzijde van het smeulende vuur is ook een geliefde franse techniek: rôtir à coté de braise de bois. De drie sterren cuisinier Michel Bras gebruikt ook deze methode.En wat blijkt uit onderzoek van een voedingslaboratorium: hout is de meest ideale hittebron omdat de warmte van houtvuur de grootste dynamiek heeft. Bij slow bereidingen in de houtoven komt dat de smaak van de gerechten enorm ten goede.  Veel van onze gasten ervaren dat.  Onze klassieker Châteaubriand  met truffelsaus dankt er zijn populariteit aan.

Houtoven

Houtoven in restaurant Hubert Haenen – Valkenburg

Kazen en chocolade

Veertig jaar geleden haalden we de kaas al bij Androuët in Parijs. Vijf-en-twintig jaar lang reden we gemiddeld elke drie weken naar de Franse metropool voor de kaas,  maar ook om culinaire en kunstzinnige inspiratie op te doen. Dit heeft ons enorm gevormd. Tegenwoordig halen we de kazen overal vandaan.  De komende weken staat er een plateau zoals je nog nooit gezien zult hebben. Vooral  de kazen van Xavier David vallen op door hun uitzonderlijke smaak en rijpheid. David wordt beschouwd als de beste kaasrijper. 

Een Frans dessert zonder chocolade is eigenlijk niet denkbaar en de Franse ambassade bedelde zelfs om Marjolijn’s chocolade mousse!  Grondstof hiervoor zijn de donkere hoogland origines van Valrhona. Keuken experts weten dat er geen betere chocolade bestaat.

 

Schermafdruk 2016-04-01 17.50.02_xl