Ik ken niemand die niet enthousiast is na dat hij voor het eerst in het Ahrdal is geweest. Het dal overweldigt je met alles wat het je biedt. Opvallend zijn de steile wijnbergen, de imponerende vergezichten en al die kleine romantische stadjes en dorpjes langs het riviertje de Ahr.

Het Ahrdal ligt zo dicht bij Nederland dat je in een dag zowel kunt genieten van de bijzondere sfeer in de wijnbergen als van de oude dorpjes en stadjes. Maar het dal geeft zijn echte geheimen pas prijs als je besluit om er echt kennis mee te maken.

Ahrdal: uurtje rijden

Vanuit Venlo en Heerlen doe je er iets langer dan een uur over om naar het middeleeuwse stadje Ahrweiler in het centrum van het dal te rijden. Maar dan zit je dan ook midden in de romantiek. Ahrweiler is helemaal omgeven door oude stadswallen en versterkte torens. Je geniet er van de prachtige rijk versierde vakwerkhuizen en vele kleine, leuke winkeltjes achter de meest mooie gevels. En natuurlijk ga je wijnproeven bij een van de vele wijnboeren.

Dal van de Ahr

Het dal van de Ahr vind je ter hoogte van Bonn.  Een kleine tien kilometer ten zuiden van Bonn stroomt de
Ahr in de Rijn.Via de afslag Neuenahr rij je het dal in. Neuenahr is een modain Kurort met veel hotels,
Kurpark, bronnenbad en casino. Maar vanaf Ahrweiler, dat grenst aan Neuenahr begint het grote ontdekken.

Het dal wordt nauwer, de heuvels steiler en de sfeer geheimzinniger.

Dernau

Vanaf Ahrweiler volgt de weg de kronkelende Ahr. Rechts en links niets dan wijngaarden die de hellingen bedekken. Het eerste grotere wijndorp is Dernau. Hoog boven Dernau is een platform vanwaar je het mooiste uitzicht op het dal hebt.

Siebengebirge

Richting oost zie je zelfs nog het Siebengebirge. Kijk je stroomopwaarts van de Ahr dan zie je hoe heuvels, die als kegels midden in het dal oprijzen, het uitzicht naar rechts begrenzen. In de herfst hangen er vaak flarden wolken rond de toppen die zorgen voor een mysterieuze sfeer.

Mayschoss

Van Dernau, via Rech gaan we naar Mayschoss, maar voordat je daar bent, in een bocht van de Ahr, kijk je je ogen uit op de mooiste wijnberg van het hele dal: een enorme steile helling met honderden muurtjes boven elkaar die kleine plateautjes vormen waarop wijnstokken staan. Vooral de zonsondergang, met zijn sterk schaduwen en oplichtende vlakken, maken dat je de idee hebt naar een groot grafisch kunstwerk te kijken.

In de zomer is het een vriendelijk, verrassend schouwspel, maar op koude, donkere dagen in de winter, als er geen bladeren meer aan de stokken zitten, dan is het alsof je kijkt naar een helle landschap dat lijkt op de ongenaakbare bergen in de Lord of the Rings.

Wijnmuseum en oude kelders

In Mayschoss ligt de oudste wijn-cooperatie. Hier moet je vooral het wijnmuseum in de oude kelders bezoeken, en een wandeling maken naar de oude Saffenburg die hoog boven het dorp uittroont. Tegen de hellingen van de burcht zie je ongemeen steile wijnhellingen. Je vraagt je af hoe hier geoogst kan worden. De hellingen zijn zo steil dat je er echt niet kunt staan als je niet geoefend bent. Geen wonder dat deze hellingen zijn toegewezen aan jonge wijnboeren in opleiding die hier mogen experimenteren.

Altenahr

Richting Altenahr wordt het dal smaller en de hellingen hoger. De weg kronkelt met scherpe bochten en moet onder tunnels door voordat je Altenahr bereikt. Hoog boven Altenahr zie je een ruige ruïne waar ooit ook de ontwerpen van de kathedraal van Keulen woonde.

RotweinWanderweg

In Altenahr begint ook de beroemde RotweinWanderweg. Een ruim dertig kilometer lang wandelpad dwars door de wijnvelden.

En in Altenahr houdt ook de wijnbouw op. Verder stroomopwaarts is er geen wijnveld meer te vinden.