Het Ahrdal

Het Ahrdal is een prachtige bestemming om er een korte romantische vakantie door te brengen.  Zelfs een dagje op en neer is, zeker voor Limburgers, heel doe-baar. Vanuit Valkenburg en Venlo rijd je binnen vijf kwartier naar Ahrweiler, dat prachtige oude stadje met zijn oude stadspoorten, sfeervolle huizen en straatjes die allemaal nog binnen de oude omwalling liggen.  Vanaf Ahrweiler volg je het snel stromende riviertje de Ahr met aan zijn oevers tal van schilderachtige wijndorpen.

Ahrwijn kopen en kiezen

De Ahr is een wijnstreek met veel heel kleinere wijnbedrijven. Het is een kunst om te weten waar je moet zijn.

Al heel lang wilde ik me specialiseren in een wijngebied om daar dan ook alles van te weten. Het werd de Ahr, dicht bij huis en met veel kwaliteit.  Elke vrije dag waren we er om te fotograferen, met de wijnboeren te praten, kelders te bezoeken en te wandelen.

Mijn plan stond toen al vast: zodra ik mijn restaurant sluit ga ik  liefhebbers adviseren over Ahrwijnen.  Het zijn echt wijnen voor feestelijke momenten en wekelijks genieten. Nog maar even en dan ga je mijn adviezen ook hier  vinden.

Ahrwijn en Wijnboeren aan de Ahr

Het Ahrdal is vooral de laatste 25 jaar bekend geworden om zijn  kwalitatief bijzondere Spätburgunder.  Het is de wijnsoort die ook de Bourgogne wijnen zo fameus maakte en daar Pinot Noir heet.

Het is vooral te danken aan de vooruitziende blik van de “Winzer” in de jaren 80 en 90 die hun zonen en dochters naar gerenommeerde wijnopleidingen stuurden en ze daarna de wijde wijnwereld in lieten in trekken om  kennis op te doen.

De jongelui van toen zijn nu de eigenaren van wijnhuizen van betekenis. De laatste tien jaar maakt het gebied ook furore met zijn “Blanc de Noir”, een witte wijn van rode druiven. Het werd een regelrechte hit voor zomerse dagen.

De Ahr:  blog  met verhalen en veel foto’s

Elke keer als ik naar de Ahr ga neem ik mijn fototoestel mee. Elk seizoen heeft z’n charmes. Dat levert veel verhaal en veel plaatjes op. Of je naar de Ahr gaat voor een dagje uit, te wandelen op de Rotweinwanderweg, wijn te proeven: je vindt hier overal wel een verhaal over.