Loading

Camiel Sleijpen General Manager op luxe cruiseschip

Camiel Sleijpen 39,
General Manager
op luxueus
cruiseschip

Op z’n twaalfde hield hij hotelkeuken draaiend

Op z’n twaalfde kon hij al alleen de hotelkeuken thuis draaiend houden. Nu staat Camiel Sleijpen aan het hoofd
van een varend hotel-restaurant met 940 gasten en 480 personeelsleden: een miljoenen bedrijf. Dit najaar werd hij
General Manager  van de gloednieuwe Viking Sky. Dat is het hoogst haalbare op een cruiseschip.  De Viking Sky behoort met
de Viking Star en de Viking Sea tot de meest luxueuze cruiseschepen ter wereld. De rederij van de Noorse miljardair
Torstein  Hagen richt zich voornamelijk op de markt van rijke Amerikanen.

Fotomontage hier boven: De Viking Sky in de haven van Travemünde, Rostock.  Ik trof Camiel daar tijdens lunchtijd,
terwijl de meeste passagiers met bussen naar Berlijn waren.  Op de foto rechts draagt Camiel nog 3,5 streep op de mouwen.
Dat zijn er nu vier geworden, net zoveel als de kapitein.

 

 

Tsunami

Camiel Sleijpen ging naar de Hotelschool  Hij werkte op veel plekken om ervaring op te doen, zwierf over de hele wereld en hielp drie weken lang bij de Tsunami die een deel van de kust in Thailand verwoestte. Hij was ‘toevallig” ter plekke.  Camiel voer ook nog met rivier-passagiersschepen in China.  Nu is hij inmiddels al 12 jaar op zee. Het werk en leven op een cruiseschip bevalt hem uitstekend. Hij heeft er geen moeite mee om lang weg van huis te zijn.

 

 

Trots op zijn werk

Camiel Sleijpen nam contact met me op via Messenger van Facebook: “Dag Hubert, waar verblijft u tegenwoordig?..”. Het gevolg was dat ik bij Camiel op bezoek ging toen zijn schip in Warnemünde, de haven van Rostock, lag. Ik ontmoette er een man die trots was op zijn werk, zijn schip en wat hij in de horeca had bereikt. Je denkt niet zo gauw aan horeca bij een cruiseschip.  Maar zo’n schip is een varend hotel met  ruim 900 gasten.  De restaurants van dat hotel zitten elke dag drie keer vol. Daar komt bij dat het cruiseschip al die gasten  een uitgebreid amusementsprogramma aanbiedt, zoals  bezoek aan bijzondere steden en landen, theaterprogramma’s aan boord, wellness en nog veel meer. Ik zag kapperssalons, fitness zalen, een wandelparcours, zwembaden, winkels en ondermeer een bibliotheek.

 

Cruise schepen trekken veel bekijks

Zo’n cruiseboot is bekend in heel veel havens en elke havenstad zet in de krant welke boot, wanneer arriveert. In Warnemünde, de haven van Rostock leggen bijna 200 cruiseschepen per jaar aan. Dat trekt ook veel kijkers. De stad Lübeck met als havenplaats Travemünde moet het met veel minder doen. Camiel Sleijpen vertelde dat zijn schip van Rostock uit een aparte trein laat lopen naar Berlijn. Toch gaan er ook busreizen naar werelderfgoed stad Lübeck.

Verschil moet er zijn.

De boten waarop ik vanaf de Viking zicht had zijn cruiseschepen voor “de massa”. Een gemiddeld gezin met twee kinderen kan het zich nog veroorloven om een week tochtje met zo’n boot te maken. De Viking houdt het aanzienlijk rustiger, ruimer  en exclusiever met veel cultuur aan boord en een eerste klas keuken.

 

Grote klasse

Het eten op de Viking is van grote klasse, net als de bediening. De foto links vind ik fascinerend, een “waiter” in “rok” op de roltrap onderweg naar het restaurant. Links de gerechten onder de “cloches” en rechts een Ipod in de hand waarop alle gegeven van tafel, gasten en hun wensen staan. Rechtsonder de Chefstable. Aan de zijkanten koken de chefs voor hun gasten. ’t ziet er zo glad uit dat , als er niet gekookt wordt, je geen idee hebt dat er een “fornuis” onder het “aanrechtblad” schuilt. De gasten kunnen ook alles via digitale schermen volgen en met een druk op de knop vervagen de schermen en kijk je ineens in de grote restaurantkeuken. De digitalisering op dit schip gaat heel ver. Er zijn veel bijzonder interessante digitale snufjes te vinden door de hele boot. Camiel liet me ze graag zien.

 

Look Amazing en Star-coaching

De ( leidinggevende) bemanning van een cruiseschip als de Viking  krijgt een opleiding om super gastgericht gasten te benaderen en de mensen in hun staf te begeleiden. Star-coaching is zo’n programma. De stijl van Star-coaching is me uit het hart gegrepen. Lees zelf en geniet, dit zijn een paar ‘regels’: zorg dat je er “amazing” uit ziet,  glimlach om een prachtig contact tot stand te brengen, zo handelen dat je mensen zulke fantastische momenten bezorgt  die ze zich altijd zullen herinneren en straal een en al service uit: “act to create great memories”.  Geen mobieltje gebruiken in het openbaar is ook zo’n regel die veel impact heeft. Ik “verzocht” mijn restaurantgasten al geen mobieltjes op tafel te leggen en te gebruiken. Dat werd altijd gerespecteerd, nou ja, bijna altijd. Het komt de aandacht voor eten en gezelschap alleen maar ten goede. En hoe groot de impact kan zijn bewijzen de vele auto ongelukken die door gebruik van mobieltjes veroorzaakt worden. Hoeveel “ongelukken” gebeuren er niet op intermenselijk niveau bij het gebruik van mobieltjes? Op de cruiseschepen moet aandacht voor de gasten zijn inplaats van aandacht voor de schermtjes.

Voordat Camiel zijn laatste promotie kreeg moest hij nog naar Lausanne voor een laatste test.

Eten aan boord” veelzijdig en attractief

De cruise-keuken is veelzijdig. Er staat niet voor niets een Franse chef aan het hoofd.De ene keer kan de gast kiezen uit Kantonnese gerechten, of hij gaat in het Italiaanse restaurant eten terwijl er aan de Chefs Table een reis door de tijd te beleven valt:  Romeinse gerechten als entree – Roman Empire Delicacy – , een Gallic Oxtail Consommé  uit het oude Bourgogne, een middeleeuwse ” Black  & Blue” samengesteld uit Vodka, mint en bevroren zwarte en rode bessen. Rug filet als lam is in dit menu het hoofdgerecht. De bereiding is zoals de koks dat in de renaissance deden. In de beschrijving van het menu lezen de gasten dat de “verlichting” ook  doordrong in de keukens in de vorm van lichtere, maar ook geraffineerdere gerechten met aandacht voor authentieke  smaak en kunstzinnige opmaak. Het dessert is een Nut Brownie zoals die in de 21ste eeuw in moderne keukens wordt gemaakt. De chocolade brownie is uitgevonden in de VS.  Het gerecht staat in de top tien van de meest geliefde desserts.

 

Julienne

Daar is de keuken trots op: alle groenten worden met het mes gesneden. Julienne, een Franse cuisinier ontdekte dat met de hand gesneden groenten aanzienlijk smakelijker zijn dan machinaal  bewerkte groenten. Het in reepjes snijden van groenten kreeg zijn naam: Julienne. Koks zijn  geweldig vaardig met hun messen. Ze geven vaak een fortuin uit aan het meest perfecte mes. Messen van enkele honderden euro’s zijn geen zeldzaamheid meer. Keuken en kunst gaan op de Vikings ook hand in hand. Aan boord hangt een fortuin aan schilderijen van beroemde kunstenaars. Het is de hobby van de eigenaar van de rederij.

Chef’s Table

Nee, Camiel zit zeker niet dagelijks aan de Chef”s Table. Die is gereserveerd voor gasten die op culinair avontuur gaan. Als het schip in de haven ligt gaan de gasten mee met de chef om inkopen te doen. De chef’s table is een van de vele attracties van dit luxe “cruise-schip”. Camiel geniet wel dagelijks van alles wat de restaurants te bieden hebben. Het hoort bij zijn vak om op de hoogte blijven van de prestaties in de keuken en een beter vak kun je je niet wensen. “Het is net als bij mam thuis”, zegt Camiel breeduit lachend.

De Viking in de haven van Warnemünde.

Het is een indrukwekkend schip. Ik maakte deze foto’s na ons bezoek aan Camiel Sleijpen.  Over een paar maanden vaart het schip van Camiel weer Warnemünde binnen.
Tijdens de betrekkelijk korte lunch met Camiel had ik nauwelijks tijd om alle facetten van dit schip tot me door te laten dringen, laat staan om perfecte foto’s te nemen. De strenge veiligheids voorschriften maakten het niet mogelijk nog langer te blijven. Camiel heeft me inmiddels weer uitgenodigd voor een diepgaandere kennismaking met zijn nieuwe liefde De Viking Sky.

 

4 comments

  1. Dit zijn de interviews waar ik met volle teugen van kan genieten. Mensen die met wilskracht hebben bereikt wat ze zich hebben voorgenomen zijn altijd even boeiend en geven een voorbeeld functie.Overigens is de reportage mooi verwoord en prachtig omlijst met mooie foto’s.

  2. Wat een mooi artikel, en leuk om “inne Vallekebergse jong” te zien bij zo’n wereldbedrijf. 👍👍👍 voor Camiel maar zeer zeker ook voor Hubert Haenen.

    1. Wies Kengen, dank voor je reactie. Dit nieuwe jaar, 2018, interview ik meer Valkenburgers die bijzondere dingen doen in de wereld van de gastvrijheid en het koken.

Comments are closed.