De Baristo aan het werk!
 

 

Koffietijd

Een top koffie, espresso, cappuccino maken: dat is echt heel complex.

Mijn eerste verbazingwekkende ervaringen met een top koffie deed ik zo’n 35 jaar geleden op bij Illy in Triest. Ik houd van een perfecte koffie, espresso, cappuccino. En laat ik nu het geluk hebben dat we in Valkenburg een absolute Illy koffiefanaat hebben: Patrick Linckens, eigenaar van Cup&Vino.

Illy

Hij werkt intensief samen met Illy, volgt Barista opleidingen en laat zijn medewerkers dat ook doen. Ze krijgen les van de beste Barista’s die in Nederland te vinden zijn: wereldkampioenen. Toen hij Cup&Vino ging uitbreiden kocht hij ook werelds beste koffiemachine: the Spirit van Kees van Wessen. Een handgebouwde machine. Zo’n machine kom je alleen tegen bij de allerbeste koffiezaken in New York, Rome, Parijs ..  en dus ook in Valkenburg.

Patrick bedacht voor jullie de volgende drie Culi Quiz koffievragen

1. Om een harmonische koffie te krijgen, maakt Illy een blend van koffiebonen uit diverse regio’s. Uit hoeveel soorten bestaat de blend van Illy doorgaans?

3, 6 of 9 verschillende koffie’s?

2. De versgemalen koffie wordt in een koffiehouder gedaan. De koffie moet goed worden aangedrukt, want de juiste druk is mede bepalend voor de kwaliteit van de geserveerde koffie. Om een idee te krijgen van de juiste druk oefenen Patrick en zijn medewerkers op een weegschaal. Hoe groot moet volgens Illy (en Patrick) de druk zijn die een barista uitoefent op de koffie in de koffiehouder?

13, 23 of 33 kilo ?

3. Koffie wordt voornamelijk rond de evenaar verbouwd. Hoe vaak worden de koffiebonen geoogst?

Het hele jaar door, twee keer per jaar of vier keer per jaar ?

Je antwoorden ontvangen we weer graag!

Cappuccino-weetje

Er zijn heel veel mensen die denken dat de figuurtjes op de cappuccino met een sjabloon worden gemaakt. De Barista doet dat zelf. Daar is veel oefening voor nodig en veel concentratie. Zo’n cappuccino zetten vergt veel handelingen. De barista is daar minimaal 2 minuten per kop mee bezig. .Je drinkt een cappuccino op een temperatuur van rond de zeventig graden. Dit heeft alles te maken met het juiste mondgevoel van de schuim in combinatie met de koffie zelf. Koffie drink je op 90 graden. Dat verschil is er wel de oorzaak van dat veel mensen denken dat de cappuccino te lauw wordt geserveerd. De Barista krijgt daar dan ook vaak “opmerkingen” over.

PicMonkey Collage