Herfst aan de Ahr: de mooiste tijd
Herfst aan de Ahr is, met een beetje geluk, de mooiste tijd om dit wijnlandschap te ontdekken. Nog lang nadat de oogst 2017 voorbij was, kleurden de wijngaarden uitbundig. Een feest voor het oog, een schitterend decor voor wandelingen.
Puur geluk
We hadden ook puur geluk. We troffen nog laat in oktober een heerlijke zonnige en warme dag. Zo laat in het seizoen laat het aantal wandelaars ook flink na, zodat we bijna het Ahrrijk voor ons alleen hadden.Foto beneden, een van de Strausswirtschaften zoals je ze op een paar plekken langs de Rotweinwanderweg vindt. De naam Strausswirtschaft dateert uit de tijd dat een wijnboer een “struik” bloemen ophing ten teken dat zijn wijn geproefd kon worden en ook dat je er een hapje kon eten. Sommige wijnboeren houden deze traditie nog steeds in ere. Een Strausswirtschaft is, in tegenstelling tot een “uitspanning” ook maar een beperkt aantal maanden van het jaar open. Een van de allermooiste, een bezienswaardigheid ook is de Försterhof, een wijngoed dat gebouwd is in de stijl van Gaudi en dat ook wat lijnen betreft helemaal een is met het landschap.
Contrasten
De kleurtegenstellingen vormen soms geweldig boeiende contrasten, maar ook het gekleurde lijnenspel is meesterlijk om te zien.
Kriechel
Weingut Kriechel is een bekende naam aan de Ahr. Mooier decor kan een naamplaatje zich niet wensen.
Rotweinwanderweg
De Rotweinwanderweg ( zie ook dit ) is als sinds jaar en dag een van de meest gelopen paden door de wijngaarden. De totale lengte is ongeveer 35 kilometer.
Langs de route is veel te beleven: je ziet prachtige uitzichten, je kunt kennispaden volgen of uitrusten in een van de mooie uitspanningen. Er is ook altijd wel een wijnboer om een praatje mee te maken. En als je dat zo vaak doet, zoals ik, dan kom je steeds meer “wijn-kennissen” tegen die je op de hoogste brengen van het laatste nieuws, maar ook van de wijnroddels. Marjolijn, op de foto, gaat ook altijd mee naar de Ahr. Ze merkt vaak bijzondere details en zaken op die ik over het hoofd zou zien.
Bijzondere energie
Ik wandel meestal met mijn Nordic Walking Pools door het sterk heuvelachtige landschap. Het is ook een prachtig gebied om Nordic Walking te beoefenen. Er zijn voor deze sport uitdagende trajecten uitgezet. Als je wandelt door een aaneengesloten gebied van wijngaarden proef je ook de bijzondere energie die er is. Misschien is die, voor mij lijfelijk te ervaren beleving, ook wel een van de redenen waarom ik zo graag in een wijnbouw gebied ben. Ik hoop nog ooit eens een huisje midden tussen de wijngaarden te bezitten.
Landschapslijnen
De wijnlandschappen maken vaak een grafische indruk door de strakke lijnen waarin de wijn stokken staan. Geen enkel perceel staat in de zelfde lijn, want iedere wijnstok en iedere rij wil zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zon staan. Terwijl de “Steillagen”, de steile hellingen aan de Ahr de beste zonnestand opleveren, mogen wijngaarden in Zuid Italie veel vlakker zijn omdat de zon er steiler aan de hemel staat.
Mayschoss
De wijngaarden rond Mayschoss vind ik landschappelijk gezien wel de mooiste. De hellingen liggen in een grote ronding. De heuvels zijn betrekkelijk hoog waardoor ze beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Op de foto de “Eremitage”, een Strausswirtschaft waar ik ooit eens een geweldige, super verse minestrone voorgezet kreeg. Toen we er een andermaal kwamen bleek de keuken naar gemaksvoedsel te zijn overgeschakeld. Kaffee und Kuchen kun je in deze zaken altijd zonder risico bestellen, maar voor de rest krijg je te veel prefab voorgezet.
Marjolijn
Genietend zitten op het terras van de Eremitage aan de Rotweinwanderweg. Ze dronk een Weiswein Schorle: half witte wijn, half prikwater.
Försterhof
Een bezoek aan de Försterhof is een must, Wat een prachtig gebouw. Stijl Gaudi. Je kunt er in de winkel ook wijnen kopen van dit wijngoed. Mijn advies: koop de duurdere wijnen, zoals de wat prijziger Spät- en Frühburgunder en laat de flessen enkele jaren liggen. Dat loont. Culi-schrijfster Astrid Schreuder kocht hier enkele jaren geleden Frühburgunder toen ik haar en haar man op een kennismakingstour door de Ahr trakteerde. Onlangs meldde ze dat ze zeer verrast was door de wijn. De keuken van de Strausswirtschaft kenmerkt zich ook hier door een hoog gehalte aan prefab. Kaffee en Kuchen kunnen nog net, maar een een glas wijn lijkt me de beste oplossing om hier op het terras te genieten.
De loop van de Ahr
Dit is best heel bijzonder De rode strook wijnstokken stelt de loop van de Ahr voor, hier weergegeven als een rode stroom. Ik vind het elk jaar weer boeiend om tijdens de periode van de Herfst aan de Ahr t te zien hoe “de loop van de rivier” langzaam aan zichtbaar wordt naarmate de bladeren verkleuren.
Mysterieus
Hoe dieper je het Ahrdal in gaat des te smaller en heuveliger wordt het landschap. De sfeer kan bij nevel heel mysterieus zijn.
Dorpjes
Langs de oevers van de Ahr rijen de kleine dorpjes zich aan een.
Kleur en nog eens kleur
In de omgeving van Mayschoss
Vroege oogst,
Nog nooit werd de druivenoogst aan de Ahr zo vroeg binnen gehaald als in 2017. De meeste foto’s maakte ik op 17 oktober ’17. Andere jaren werd er nog volop geoogst en begon men pas later met de Riesling. Terwijl de oogst in heel Europa, wat hoeveelheid betreft, zwaar tegen viel, pluste de Ahr met ruim zes procent. Herfst aan de Ahr trok ook dit jaar weer heel veel wandelaars.
Altensweghof
Marjolijn kijkt hier bij Altensweghof op de kaart. De uitspanning ziet er erg knus uit, maar we zijn er nog nooit binnen geweest. Meestal waren we op dinsdag aan de Ahr en op die dag is deze Wirtschaft gesloten.
Terug naar de wijngaard
De wijnboer heeft de uitgeperste druiven terug gebracht in de wijngaard. Dit geeft een onverwacht effect. Mooi, vond ik.
Pittoresk
De rode paden tussen de struiken vormen een bijzonder pittoresk schouwspel samen met de kleurrijke omgeving.
Rode loper.
“t lijkt wel of, richting dal, de rode loper is uitgelegd
Bemesten met bloemen
De een gebruikt de uitgeperste druiven, de ander zet bloemen tussen de wijnstokken om later als bemesting te dienen. Als je er eenmaal oog voor krijgt dan zie je letterlijk in een oog opslag hoe serieus, modern, slordig, vooruitstrevend een wijnboer met zijn stokken omgaat.
De Saffenburg en de steilste
Hoog boven het dal ligt de ruïne van de oude Saffenburg. De burcht was eens in het bezig van het klooster Rolduc in Kerkrade. Een plaquette boven op de ruïne herinnert er aan.
Naast de burcht zie je een van de steilste wijnhellingen aan de Ahr. Ik heb een paar keer een poging gedaan om een stuk naar beneden te lopen. Maar eerlijk gezegd, het bleef bij een poging. Ik durfde gewoon niet. De wijngaard is ook niets voor niets in gebruik als proefhelling voor jonge pas afgestudeerde “Winzer” die hier kunnen tonen wat ze hebben geleerd. De Jonge Winzer – JW -, testen hier ‘s werelds nieuwste wijnbouw- , maar ook vinificatie-technieken uit. Op deze manier zorgt de Ahr voor een constante vernieuwing. Dit is ook een van de hoofdredenen van het succes dat de wijnbouwers van de Ahrwijn hebben gemaakt. Ze zijn volledig met de tijd meegegaan.
Vuurwerk van kleur
Ik heb om een serie van deze foto te maken veel geduld moeten opbrengen, omdat de zon maar kort door de wolken brak en daarbij vaak maar een klein stukje van de helling verlichtte.
Uiteindelijk werd het een spectaculaire serie. Deze serie maakte ik al, in tegenstelling met de foto’s hierboven, in 2013. De helling is de Silberberg nabij Ahrweiler. Mooier herfstgloed dan in 2013 heb ik nog niet gezien. Er zijn jaren dat een nachtje vorst al meteen een einde maakt aan de herfstgloed.
Bij mijn volgende bezoek aan de Ahr ga ik een reportage maken over de lente in de wijngaarden.
Dit artikel werd geschreven in januari 2018 en herzien op 2 maart 2019.