Hubert Haenen

Laatste étappe Culi Quiz 2017: opzienbarende feiten en Arlette Geurts in het geel

Arlette Geurts in het Geel en de laatste vragen.

Na de derde ronde veroverde Arlette Geurts, die de Culi Tour in 2015 won,  het geel op Lily Jansen. Lily Jansen, van Pico Bello Mode  in Heer, maakte  voor haar doen ongebruikelijke keuzes bij het beantwoorden van de Culi vragen.
Lily viel terug naar de vijfde plek. Frans Smeets, oud leraar en echte francofiel , stoomde op naar de tweede plaats, gevolgd door Jim Portier, derde plaats. Jim zette ook al een hele stabiele Quiz neer. De winnares van de Culi Tour Quiz 2014, Liesbeth Roorda klom op naar de vierde plaats. De strijd is nog totaal open, want het verschil in punten kan zo maar in een ronde overbrugd worden.

Bij de foto: Bandol aan de Middellandse zee.

Étappezege derde ronde

Vier deelnemers eindigden op de eerste plaats met het gelijke punten aantal: 60. Maar de winnaarstrui kan slechts door een deelnemers gedragen worden. Dat werd Arlette Geurts die met nog net even interessantere antwoorden gaf.
1 Arlette Geurts, Frans Smeets, Wiet Baggen, Liesbeth Roorda  60
2 Marian van Pol 56
3 Rob Kemmeren 55
4 Jim Portier, Johan Drenth, Annelies Hermens 54
5 Kara Petit, Phil Limonard, Pierre Thijssen 53
6 Angelique Geijselaers 52
7 Henriëtte v.d. Linden 49
8 Miek Nissen 47
9 Marieke Bruinisse 45
10Lucienne Stevens 44
11 Het Peloton
Rode Lantaarn Judith de V. Haar plek kan al bijna niet meer ingenomen worden door een ander 😇
Uitgevallen Gérard H. Gérard meldde dat hij van de Culi fiets was gevallen.

Algemene klassement

1  Arlette Geurts 226  Gele Trui
2  Frans Smeets 220
3  Jim Portier 219
4  Liesbeth Roorda 215
5  Lily Jansen 212
6  Pierre Thijssen 209
7  Rob Kemmeren 204
8  Marieke Bruinisse 201
9  Kara Petit 199
10Wiet Baggen 199

11 Lucienne Stevens 195.  12 Henriette van der Linden 194.  13  Marian van Pol 191.  14 Miek Nissen 190,5.  15 Wil Lemeer 190  16 A. Hermens 190.  17 Johan Drenth 185 . 18 Martijn Laugs 183. 19 Marcel Loontjens 181. 20 John Reinhard 177

Donderdag27 juli volgt de uitslag van ronde vier en maandag 31 juli volgt de einduitslag van de Culi Tour de France Quiz 2017 via een FB live uitzending

En hier zijn dan de nieuwe vragen voor de laatste ronde.  Inleveren voor zondag 30 juli 24 uur.

Hoeveel olijfbomen zouden er wel staan langs de route die de Tour nam dit jaar. Veel. Ik hou van de kleine olijven uit Nijons die zo’n lekkere olie leveren en zo heerlijk om te eten zijn. Arlette Geurts en haar man hebben in Zuid Frankrijk een olijfgaard en ze maken inmiddels met stip olijfolies die tot de beste van Frankrijk horen. In elk geval: ik ken geen betere. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de onderstaande vragen. Voor de Gelet rui  heb ik natuurlijk een alternatief bedacht en lang geen gemakkelijk.

Vraag 1

Het bereidingsprocedé van olijfolie is eeuwenlang onveranderd gebleven. Tijdens vakanties in de Middellandse Zee regio worden aan toeristen vaak de oude persen getoond, maar die worden nauwelijks meer gebruikt !

De volgende veranderingen hebben zich de laatste eeuw voltrokken in het olijfolie proces, waardoor de kwaliteit van de olijfolie duidelijk is verbeterd:

  • het oogsten: de “gaulage” ( olijven uit de bomen slaan met lange stokken) is volledig verdrongen door andere methoden, zoals schud-, tril- en kamtechnieken.
  • het malen van de olijven met molenstenen is gewijzigd in andere mechanische technieken zoals hamermolens.
  • De oliewinning is van de pers met de mandjes met olijvenpulp veranderd in de winning met een horizontale centrifuge met een hoge frequentie.

Welk van de bovenstaande veranderingen heeft het meest bijgedragen tot de kwaliteitsverbetering van olijfolie?….………………
Alternatieve vraag alleen voor Arlette:   In de Tour de France reclame caravan rijden wagens van een Frans bronwater mee.  
Hoe heet dit water….?    ………
Hoe Frans is dit water…………
Waarom ligt  de licentiehouder van de bron onder vuur?

Vraag 2

De temperatuur tijdens het winningsproces van olijfolie is essentiëel voor de winning van kwaliteitsolijfolie. Waarom is dat zo?

A  bij hogere temperaturen verloopt de oxidatie van olijfolie sneller: gevolg geur en smaak van de olie gaan er op achteruit.
B  een hogere temperatuur bevordert de vorming van vrije vetzuren, waardoor de kwaliteit vermindert.
C  bij kortstondig hogere temperaturen verloopt de scheiding tussen olie en water veel sneller, daardoor verloopt het winningsproces sneller zonder een merkbare vermindering van de kwaliteit.

A,B of C  ?     ……..

Alternatieve vraag alleen voor Arlette:  Tja Arlette, als jij moeilijke vragen stelt, kun je ook lastige vragen terug verwachten.
Restaurant Hubert Haenen serveerde speciaal water. In de karaffen werden half edelstenen toegevoegd en het water werd “behandeld”

Welke half edelstenen zaten in de karaffen?…..
Waren de stenen getrommeld of ongetrommeld?…….          en waarom?……………
Wat werd er nog meer met het water gedaan?

Vraag 3

Vraag over zeep Savon d’Aleppe

Een van de belangrijkste ontdekkingen van de mens is de ontdekking van zeep. Daarmee werd een heel belangrijke stap gezet op het gebied van de hygiëne van de mens.De eerste zeep werd in het Midden-Oosten bereid, in de omgeving van de stad Aleppo, vermoedelijk al 3500 jaar geleden uit …… olijfolie ! Gewoon olijfolie koken met water en nog wat om de verzeping te versnellen.

Waarmee werd de verzeping versneld:
A Speciale as, gewonnen uit een woestijnplant.
B As van de vuurplaats, alwaar het eten bereid werd.
C Met fijngestampte kalkrots.

A, B of C  ?……….

Alternatieve vraag alleen voor Arlette:
Bij een bron, midden in een beroemde bronnenstad in het midden van Frankrijk las ik een opzienbarende tekst over het bottelen van bron water.
Omschrijf kort wat ik las……………..

Vraag 4

Rond 1370 wordt voor het eerst gewag gemaakt van Savon de Marseille, later is die naam wettelijk beschermd door koning Louis XIV, via een Edict van Colbert. Die zeep was op basis van 100% olijfolie, uit de Provence natuurlijk.

Was de Savon d’Aleppe dan niet gemaakt van zuivere olijfolie ?

A Jawel, maar ca. 3000 jaar geleden kon men nog geen echt zuivere olijfolie bereiden.
B Jawel, maar er werden wat bloemenzaden bij de olie gemengd om de zeep een betere geur te geven.
C Nee, er werd 15% laurierbessen toegevoegd, laurierolie is een middel ter bestrijding van huidziektes

A, B of C  ?…………

Alternatieve vraag alleen voor Arlette:
Wijn en water zijn beide vloeistoffen, maar hoe komt het nu precies dat wij van een aantal glazen wijn dronken kunnen worden en van water niet? Je zegt in eerste instantie natuurlijk dat er alcohol in wijn zit, maar waarom maakt alcohol dronken?.………

Iedere goed beantwoorde vraag ( 1 tot en met 4 ) levert tien punten op.

Industriële belangen gaan voor gezondheid

Natuurlijk kun je ook de vragen voor Arlette beantwoorden. ’t levert je extra roem op. De antwoorden op de vragen geven je wat meer inzicht in alles wat met water van doen heeft: van kwaliteit tot het verhandelen van water terwijl de plaatselijke bevolking geen toegang tot water heeft. Zelfs in Nederland houden waterleiding maatschappijen met een stalen gezicht vol dat het leidingwater schoon is. De vervuiling van het leidingwater in de omgeving van Rotterdam met chemische troep, en dat kwam onlangs aan het licht, is beslist geen incident. Gezondheid moet wijken voor industriële belangen.

Noor, dochter van Rob Verschuren: “Ik nooit geen andere kaas meer”

 

Van goed brood gaan we lachen

Water is een uitermate belangrijke levensbehoefte voor ons mensen en van goed brood gaan we lachen.
In Frankrijk is het bakken van stokbrood een ware ( beschermde) kunst en daar worden wat kwaliteit betreft geen concessies aan gedaan. Als je je verdiept in die kunst en de smaak van echt stokbrood proeft, dan besef je gelijk dat we in Nederland flink bedot worden met stokbrood dat eigenlijk helemaal niks met stokbrood te maken heeft.een voorbeeld:

Vraag 5

Een voorbeeld: Renee Looman studeerde een jaar aan het institute Le Cordon Bleu in Parijs. Na de lessen deelde ze haar brood uit aan de clochards bij  de Metro Vaurigard-Saint Michel.
In De Bakkerij waar ze werkt, gebruikt men  Label Rouge meel van de volgens Renee beroemdste molen ter wereld en het meel van een Limburgse molen.
a) Noem de naam en van de twee molens
b) Hoe lang laat een echte Franse bakker het deeg voor stokbrood rijzen?
c) Hoe krijgt stokbrood zijn heerlijk knapperige korst?
d) Hoe vaak per dag bakt een echte Franse bakker stokbrood?
e) Wettelijk is vastgesteld dat stokbrood alleen maar met puur natuurlijke ingrediënten gemaakt mag worden. Welk zijn dit?
2 punten per vraag. Alle vragen goed 20 punten

Bij de foto: De Franse Bakker in Nederland

 

Vraag 6

Kaas is ook zo’n heerlijk  product. Maar er is een verschil. Behalve dat de rauwmelkse kazen wat smaak betreft lekkerder zijn en beter verteerbaar, blijken inmiddels ook de kazen van koeien, die niet als melkfabrieken gefokt worden, aanzienlijk lekkerder te zijn. Voorbeelden hiervan zijn de kazen van het Jersey-ras (Remekerkaas) en het Roodbonterras. Fransen houden van Nederlandse kaas zelfs zo dat ze al eeuwen lang de originele Gouda namaken en die aan de man brengen met de toevoeging “Le vrai Hollandais”. Maar als ze de Remeker en de Roodbonter gaan ontdekken dan is het beslist uit met de nu nog zeer redelijke prijzen.
En nu de vragen:
a) De Franse harde Gouda wordt in Noord Frankrijk gemaakt.  Hij ziet er uit als de ouderwetse rode kaas bolletjes, maar dan groter. Hoe heet deze “Vrai Hollandais” ?
b) Onze Culi Tour Kaas specialist Rob Verschuren liet mij de Roodbonter ontdekken. Ik ben gaan kijken op de site van de kaas en ik heb genoten van de ontzettend leuke filmtjes die er te zien zijn van vrolijke koeien. Hoeveel melk levert een Roodbonter per dag op  en hoeveel melk leveren de beroemde Hollandse melkfabrieken op poten?
5 punten per vraag

Vraag 7

We hebben het gehad over water, brood en kaas dus nu zijn we nog even aan de wijn toe.
a) Deze opgave is van Kees van Sterrenburg van De Smaakimporteur. Hij importeert Bandol en de Tour kwam daar dicht in de buurt.
Maak de zin af:   Een fles Bandol is……………….
b) Wat is de huidige norm?
Hoeveel glazen wijn kunnen mannen, vrouwen per dag drinken zonder risico te lopen?
Vrouwen………
Mannen………
c)  Als je wijn goed proeft en uit spuugt, geniet je dan net zoveel van de wijn als een ander die de wijn drinkt?

2 punten per vraag, 10 punten als alle vragen goed zijn beantwoord

Vraag 8

De Culi Tour Quiz komt met deze vraag over de finish
Dus trakteren we ons op de feestelijkse franse bubbeltjes wijn. Welke wijn  is dat?
5 punten te behalen

Proost

De antwoorden moeten uiterlijk zondagavond 30 juli voor 24u binnen zijn.
De Gele trui zal uitgereikt worden tijdens een feestelijk diner bij Au Four du Tour – de Potkachel
in Berg en Terblijt.  De datum moet in overleg met de gele trui winnaar/winnares bepaald worden.
Tijdens die feestelijke presentatie kondigen we een nieuwe, spectaculaire wijn-Tour aan

Meric, au revoir

Hubert Culi Tour

PS: Ook de Tour op je bord is aan de finish gekomen. Fantastisch wat
de Auberge Au Four du Tour – De Potkachel 23 dagen lang heeft gepresteerd.
De Tour gerechten zijn nu van de kaart af, maar je kunt bij Au Four du Tour nagenieten
van diner&lunch tegen Tour de France Routier prijzen. Patron Gerrit Heemskerk
je hebt een geweldig “Tour” verricht: un grand merci namens de Culi Tour, zijn deelnemers en al
z’n fans.