Hubert Haenen

Lekker eten, dat doe je in Valkenburg

Paul en Marion Keijdener: Chez Paul

Lekker eten: dat doe je in Valkenburg….

Maar liefst drie restaurants in Valkenburg staan bij Iens in de Limburgse top tien. Chez Paul, Daelhemergroeve Restaurant en de Aw Geul (Schin op Geul).
In de Nederlandse top tien staan twee Limburgse restaurants: Vanille in Eijsden en Pomerol in Landgraaf.

Chez Paul

Chez Paul staat op nr 8 in Limburg, en nr 79 in de top 100, met een 9,5 voor de gerechten. Niets dan lovende recensies.

Bij de foto: gerecht van Chez Paul

De Daelhemergroeve

Regelrechte verrassing is de negende plek voor het restaurant in de grot van de Daelhemergroeve. 9,2 voor het eten.(plaats 115) De eerste de beste recensie die ik las vond ik “deskundig” geschreven.

“Het restaurant is gelegen in een voormalige mergelgroeve die teruggaat tot de 17e eeuw. Een aparte ambiance. Men heeft vrij zicht op de keuken waar de – ik verklap het al een beetje – heerlijke gerechten worden bereid door een toegewijde keukenbrigade. Producten die worden gebruikt zijn zorgvuldig uitgezocht, waarbij de restauranthouders respect voor de natuur tonen. Zoveel mogelijk biologisch en ecologisch, zonder daarbij door te schieten. En dat proef je! Bij alle vier gangen proefde je deze zorgvuldigheid, elk onderdeeltje van het gerecht was apart bereid, hoe klein dat onderdeeltje ook was. Bij elkaar gebracht op het bord in een oogstrelend pallet. Kortom, een groot compliment!

 

De Aw Geul

Op nr 10 de Aw Geul in Schin op Geul. Iens heeft duidelijk wat moeite met deze notering. Als je naar de punten kijkt dan scoort de Aw Geul zelfs aanzienlijk hoger dan Nederlands beste restaurant de Librije (met drie sterren in de Michelin). De gids heeft hier rekening gehouden met het type restaurant. De hoge score is een groot compliment voor dit populaire restaurant waar heel veel mensen gewoon lekker en niet te gecompliceerd willen eten. Gewoon fijn dat er zulke restaurants bestaan. (nr 120).

Voncken 9.4 voor diner

Restaurant Voncken

Restaurant Voncken staat niet in de Limburgse top (plaats 284 in de top 1000), maar het restaurant scoort wel een 9,4 voor de smaak van zijn gerechten. Dat is hoog. Ook de service wordt hoog gewaardeerd. Dat het restaurant op plek 284 staat ligt voornamelijk aan de punten die gasten voor het interieur geven. Als je de recensies naleest dan zie je dat Voncken ook geweldig goed scoort bij gasten die met de AH-Iens kaart komen (kwamen) eten en daarbij de grote gastvrijheid roemden naast de genereuze keuze. In de Grote Straat scoort Le Baroque het best, viel me op. Le Baroque staat op plek 549 van de top 1000. Het Parkhotel, waar Jeroen Trimbos nu in de keuken staat, speelt in het Iens verhaal nog geen rol, maar opvallend is dat de recensies na het omgooien van het keukenconcept, alleen nog maar zeer positief zijn. Ik verwacht dan ook dat dit restaurant volgend jaar flink kan stijgen bij Iens.

Foto gerechten bij Le Baroque

Ziza, Roos, Juliana

Andere Valkenburgse restaurants in de top 1000 van Iens:
Ziza 543, Roos 571, Juliana 959. De Bistrot de Liege van Sint Gerlach (Camille Oostwegel Sr.) zou eigenlijk ook in deze lijst moeten staan gezien de punten. Heeft Iens dit vergeten?

Interessant is verder dat heel wat “Michelin” sterren ver onderaan de lijst van Iens bungelen. Beluga met twee sterren staat op plek 841, Tout a Fait, een ster op nr 822, De Leuf, 1 ster, Ubachsberg 335, De Leest, drie sterren op 242. Da Vinci, twee sterren 807. (In de lijst van 2018 staat Da Vinci nu vermeld met 1 ster)

Is er dan iets mis met Iens? Iens is de stem van de gast, de andere gidsen suggereren dat hun lijsten tot stand komen door de inzet van culinaire specialisten. Dit is echter niet te controleren. Juist de sterren en aanverwanten zouden er eer in moeten leggen om ook op Iens te kunnen scoren. Hart tonen voor elke gast ontbreekt vaak bij de zogenaamde top-restaurants. Overigens zijn Iens-recensie schrijvers vaak kritischer bij hun beoordelingen als het gaat om “top” restaurants. Dat verklaart ook voor een deel de lagere “punten” die men geeft.

Als ambassadeur van de Smaak van de gemeente Valkenburg ben ik overigens echt blij dat Valkenburg zo goed in deze lijst is vertegenwoordigd. Zeg het voort!