Lekker likken

lekker-likken

Waarom hebben we vingers en een tong ?  Natuurlijk om te gebruiken en vooral om te gebruiken om zelfs het laatste spoortje chocolade niet verloren te laten gaan.

Laat even je opvoeding varen, zeg ik m’n gasten,  geniet met al je zintuigen en zorg dat er een blinkend wit bord terug naar de keuken gaat.

Vooral kinderen en opa’s en oma’s laten zich dat vaak geen twee keer zeggen. Die zetten met gemak het stemmetje dat zegt ” maar dat hoort niet”  gewoon uit.

Maar ben je tussen de 15, 16 – en 55 jaar, dan heeft de opvoeding – en dus de regeltjes van je ouders – je in de greep, dan doe je dat niet… Dat mocht niet van de moeders en van de moeders van de moeders en zo gaat dat door.

En als je dan vraagt waarom ? dan weet eigenlijk niemand daar een antwoord op. Gewoonte. En eigenlijk is dit een gewoonte die ons niet dient… je mist een heleboel smaak en proef plezier.

Niet voor niets komt het woord “begrijpen” van “grijpen”, dat is vastpakken, voelen, leren. De kinderen op de foto, dol op chocolade,  hebben dat helemaal begrepen..

Lynn en Luc leverden met heel veel plezier een brandschoon bord af. Pappa Henry had er dus wat moeite mee en mamma Marian vond het echt helemaal niks.

Maar het mooie was wel dat ze het hun kinderen lieten doen en mama Marian maakte zelfs de foto en had er geen bezwaar tegen die met u te delen…

De mousse au chocolat van Marjolijn is de moeite van het aflikken meer dan waard: zes bereidingen van chocolade op een bordje,  gemaakt van ’s werelds beroemdste chocolades.