schermafdruk-2016-11-22-20-16-24

Linke soep en rode wijn

Linke soep,  dat is het. Volgens een bericht in een bekende krant zou het drinken van een glas rode wijn, voordat je een sigaret opsteekt schade aan bloedvaten  voorkomen. Je zult maar een koppensneller zijn en meteen naar de fles grijpen voordat je er eentje opsteekt.  Voor nadenkende mensen is het al zonder onderzoek duidelijk dat roken en rode wijn  hoogst ongezond is.  Dat lees je pas aan het einde van het artikel.

Gevaarlijk

Wetenschappers zouden een “onderzoek” hebben gedaan met behulp van 20 proefpersonen. Dit waren mensen die  slechts af en toe een sigaret opstaken voor de gezelligheid.  De krant zette een kop boven het bericht als gold rode wijn als tovermiddel. Dit maakt  artikelen zo gevaarlijk. Pas in het verloop van het artikel lees je dat het verhaal voor de meeste rokers niet opgaat.  Stel voor dat je niet verder leest dan de kop lang is. Het staat in de krant, denk je, dus is het waar en je bestelt meteen een flinke voorraad rode wijn omwille van je gezondheid.  Dan heb je er nog een groot probleem bij: je bent zo een alcoholist.  Alcohol en roken is bovendien een extra gevaarlijk mix voor je gezondheid.

Wat heeft de onderzoekers bewogen?

Wat heeft de onderzoekers heeft bewogen om deze super kleinschalige proef te doen en de vermeende resultaten te publiceren. Daar mag je alleen maar naar raden. Dat staat nergens in het artikel beschreven. De hoeveelheid rode wijn die Duitsland produceert is geen rooklobby waard en de wijnliefhebbers van  wijnen als de Burgunders beschouwen het als een doodzonde om rode wijn en roken te combineren. Het Wereld Kankerfonds raadt het rokers dringend af deze vermeende wetenschappelijke suggestie over te nemen.

De combinatie van roken en drinken staat bekend als extra gevaarlijk voor je gezondheid.

Hubert H.

schermafdruk-2016-11-17-13-52-32