Abrupt of geleidelijk aan? Hoe kun je het best stoppen met roken?

De een zegt: prik een datum en stop abrupt

Leg een datum vast en stop dan ook  abrupt met roken.  Dit is volgens Mayo-Clinic de meest succesvolle manier om van het roken af te komen. Mayo Clinic is een bekend Amerikaans instituut dat heel veel Amerikanen  dagelijks per  mail voorziet van gezondheidsadviezen.

En de ander zegt: rustig afbouwen

Het online wetenschapsblad Scientas zegt totaal wat anders:
“Een fout die veel mensen maken is dat ze abrupt stoppen met roken en dat terwijl het beter is
om rustig af te bouwen.” Dit zou te maken hebben met het rustig afbouwen van de nicotine
behoefte.

Waar ze het wel over eens zijn:

De Mayo-Clinic is het daar ook mee eens, tenminste als de ” abrupt stoppen met roken methode  niet meteen lukt”.

Scientas en Mayo-Clinic vinden beiden ook dat je de voordelen van het rookvrij zijn
op een rijtje moet zetten en dat je dat rijtje in je geheugen moet verankeren. Opschrijven
en ergens op een goed zichtbare plek ophangen is effectief.  Vooral in het begin is het zo belangrijk dat je er steeds bewust van bent wat je aan het doen bent. Breng ook de mensen in je omgeving op de hoogte van je voornemen en vraag ze desnoods ook mee te doen met stoppen (Mayo Clinic).

Maar wat is nu de meest effectieve manier om te stoppen?

Op die vraag geeft alleen Mayo-clinic een duidelijk antwoord: “stop roken”  medicatie
in combinatie met coaching is volgens deze specialisten de meest effectieve methode.
Coaching is van belang om veranderingen in gedrag te bewerkstelligen, maar meer nog
om onderbewuste patronen en blokkades op te lossen.  Roken is meer gedrag dan verslaving zegt  Dr.Roy Martina die een methode ontwikkelde om te stoppen op basis van Trance Coaching, NLP en  Accupressuur.  Deze methode pakt juist in het onderbewuste alle oorzaken aan die tot rookgedrag leiden. Rokers die ik behandelde met deze methode konden zich achteraf nauwelijks meer voorstellen dat ze gerookt hadden.  De drang om te roken is
“opgelost”, gewoon weg. Zelfs in stressvolle situaties komt het niet meer in hen op om te roken.
Ze hebben ook niet het gevoel dat ze abrupt gestopt zijn omdat ze het achteraf zo normaal en vanzelfsprekend vinden. Ik ervaar dat altijd weer als heel wonderlijk.

Zelfhulp boeken: de perfecte voorbereiding

Met zelfhulp boeken kun je je ook uitstekend voorbereiden op het stoppen met roken. Ook dat is een algemeen aanvaard gegeven. Vooral als je gaat voor de Abrupt stoppen met Roken Methode is het lezen van dergelijke boeken een perfecte voorbereiding. Een voorbeeld van een dergelijk boek vind je hier

Zelf doen met EFT

Jessica Ordner
Jessica Ortner presenteerde onlangs al voor de tiende keer  de World Tapping Summit Tiendaagse. Tijdens de summit komt het onderwerp roken vaak langs.

Een andere methode die heel effectief ingezet kan worden is “tapping” ook wel EFT genoemd.
Tapping kun je je zelf goed leren en op het internet zijn er duizenden video’s te vinden. EFT (Emotional Freedom Techniques) werkt met acupressuurpunten waardoor de meridianen in je lichaam geactiveerd en gedeblokkeerd worden. De oorzaken van blokkades worden vaak gevormd door niet verwerkte gevoelens. Bij tapping komen gevoelens los. Vaak zijn het gevoelens die er al lang zitten en die zijn binnengekomen op momenten dat je je er niet kon tegen weren.

Het is bekend dat veel trauma’s tot stand komen in je jeugd. Maar ook later als je je niet kunt weren tegen machtsmisbruik,  pesten op school of in je werk kunnen gevoelens ontstaan die
onbewust een negatieve invloed hebben op je gedrag. Met EFT wordt je je er bewust van
en dat is dan ook het moment dat je die gevoelens kunt aanpakken en uit je systeem kunt verwijderen met tapping.

Tijdens de World Tapping Summit  die elk jaar in De VS plaat vindt, zei een van de sprekers:  “tapping kun je dagelijks gebruiken als een vorm van emotionele hygiëne, net zoals je voor je lichaamshygiëne je tanden poetst.”  Als je op eigen kracht wil stoppen of als je gestopt bent en niet wil terugvallen dan is Tapping (EFT) een fantastische methode die werkt. Nog effectiever is het natuurlijk als je dat samen met een coach een aantal keren doet waardoor je de techniek snel leert.

Bij de foto boven het artikel: Hubert geeft een van de tapping punten aan.

Hubert Haenen

Bronnen:
www.mayoclinic.org
www.scientias.nl;
www.thetappingsolution.com

Het Ebook stoppen met roken, genoeg gerookt kun je hier bestellen

[content_block id=7494 slug=stoppen-roken-terug-naar-overzicht]