Hubert Haenen

pannenkoek

Er gingen tientallen jaren voorbij voordat ik
weer een echte ouderwetse pannenkoek proefde.
Waar? Gewoon in Valkenburg.

Als ik aan pannenkoeken denk, dan komt er een aangenaam gevoel van geborgenheid bovendrijven, gehuld  in de geur van sudderend spek en zoet van gebakken appeltjes.Maar ik zie ook hete pannen op een rij  die gul vol gelepeld werden met een sappig deeg van melk, eieren, bloem en boter. Ik ging er graag zo dicht mogelijk bij staan om me te warmen aan de blauwe vlammen onder die gietijzeren pannen met hun zwarte stelen.  Pannenkoeken at je als het buiten koud was. Het voelde stevig in je buik. Als je ze at was het feest.

Spek pannenkoeken met stroop.
Pannenkoeken met spek en kaas en stroop .
Spek pannenkoeken met appeltjes en spek en echte rinse stroop.

Jaren later 

Jaren later zag je ineens geen pan meer in het pannenkoekenhuis.
Je kon alleen nog maar carrousel-pannenkoeken krijgen. Lang zo leuk niet leek het en
en overal waar ik met mijn kinderen en later met de kleinkinderen pannenkoeken moest eten
zocht in vergeefs naar die magische stevige, stoer ruikende pannenkoeken uit mijn jeugd. Ik kwam alleen nog maar, kleffe, ongare en als rare pizza’s opgemaakte exemplaren tegen.

Pannenkoeken-spreuk

In April trof ik René Naus bij  Mees Experience in de oude Valkenburgse brouwerij. Terwijl we genoten van de culinaire show vertelde hij me over zijn Valkenburgse Pannenkoekenhuis en dat

een pannenkoek echt slowfood was. Na jaren verplicht kleffe pannenkoeken eten, dacht ik:” ja dat zal wel”, en ik vergat gelijk zijn uitnodiging.

Tijdens een van de eerste koude Novemberdagen kwam de herinnering aan die rijen hete dampende pannen op felle gasvlammen weer spontaan op en ik dacht aan het gesprek met René over pannenkoeken en slowfood.

Ik had veel moeite om Marjolijn over te halen mee te gaan. Zij deelt me mij de vele herinneringen aan die  laffe, natte en te dikke ongare koeken met mierenzoete namaak stroop en veel te zout spek.

Dat is andere koek

Het eerste wat ik zie bij het Pannenkoekenhuis is de bak-carrousel. Maar gelukkig staat Agneta Naus er achter,  want “bakken kun je bijna aan niemand over laten’, zegt ze.” Het deeg moet goed verdeeld worden, niet te dik, niet te dun”. Het lijkt eenvoudig, maar eenvoud vraagt discipline en een goede pannenkoek vraagt  liefde, een vaste hand en een degelijke voorbereiding.  Naast de carrousel staat in een emmer het deeg te glanzen, Melk, boter, eieren en graan van de windmolen zitten er in: toch slowfood.  Ook de eieren, en de boter zijn met zorg geselecteerd. De windmolen, ergens in het Hollandse, leverde ook het graan voor Nederlands lekkerste pannenkoek. René,  Agneta en dochter gingen er een hele dag filmen. De film mislukte en de windmolen brandde een tijdje later af. Tot de molen weer opgebouwd is maalt de molenaar het graan bij een collega windmolenaar. Omdat er veel vraag naar is
kun je het meel vanaf volgende week ook in kleine zakjes bij het Pannenkoekenhuis kopen.
Daar bak je thuis beslist een andere koek mee dan met het bekende dr Oetker mengsel.

pannenkoeken

Pannenkoeken

Ik mocht Agneta bij het bakken op de vingers kijken. Met het fototoestel in de aanslag volgde ik stap voor stap. Het rook als vroeger; granig, stevig, licht pikant, oer.
René: “je moet eerst de pannenkoek puur proeven”. Geen stroop erop , geen appeltje erin, geen spek. Puur gebakken bloem. Opslag was er weer dat stevige, vertrouwde, gezond buikgevoel,  zoals vroeger, samen met de vertrouwde botergeur van zo’n ouderwetse koekenpan. Daarna zette Agneta me een ouderwetse pannenkoek met spek en appeltjes voor. Ik doe er stroop op en voel met dik tevreden.

Zoek het niet te ver: je vindt het in Valkenburg, luidt een oude reclamekreet.  En dat is dan weer eens een keer bewezen. Verwacht hier niet de gebruikelijke pannenkoeken kindercrèche. Dat is  ook helemaal niet nodig want het Sprookjesbos lig om de hoek en de kabelbaan en ondergrondse Kerststal vind je voor de deur. En net zoals bij alle pannenkoekenbakkers heb je een keuze uit tientallen soorten. Voor mij hoeft er maar een op de kaart te staan: een met spek en appel.

Hubert Haenen

Het Pannenkoekenhuis is inmiddels, na faillissement van de fa Animo bv, mei 2018 gesloten.

Pannenkoeken
Pannenkoeken in de carrousel. De hitte van de pan bedraagt 241 graden.Na het eerste rondje draait de bakker de koek om voor een tweede rondje. Bij Agneta komt de pannenkoek  perfect gebakken en zelfs wat knapperig tevoorschijn na het tweede rondje.
Pannenkoeken
Foto collage over alles wat met de bereiding van pannenkoeken te maken heeft.