Loading

Quatorze Juillet, feest in Frankrijk, genieten met de Culi Tour de France quiz

 

 

Quatorze Juillet, dat is de grote nationale feestdag in Frankrijk.  Een feest dat terug gaat tot het jaar 1789: het begin van de Franse revolutie. Ik heb hier intensief aan moeten denken toen een week geleden in Hamburg enorme rellen uitbraken rond de G20. Het lijkt er op dat de idealen van de Franse revolutie nog steeds niet zijn doorgedrongen in de hoofden van de huidige politieke machthebbers.  In Hamburg stond macht en rijkdom tegenover grote groepen zeer ontevreden mensen onderwie klimaat beschermers, millieu activisten en armoede bestrijders.  Maar goed, vandaag viert Frankrijk feest met schreeuwlelijk Trump als gast. Gekker kan het op deze dag niet worden.

Derde étappe Culi Tour de France Quiz: de vragen

Maar goed: we vieren feest vandaag. Dat feest wordt in Frankrijk zeer uitbundig gevierd met eten, drinken, muziek en vanavond met duizenden vuurwerkshows. In de berg etappe van vandaag krijgen de helden op de fiets hun grote kans en onze helden van de Culi Tour de France likken zich lekker de vingers af om de de derde serie vragen rond culinair en cultureel Frankrijk op te lossen. De vragen zijn deels geïnspireerd op wat we aan lekkers, moois en interessants tegen komen langs de route die de Tour volgt.

Vraag 1)
a) Welke zijn de drie idealen van de Franse revolutie? …..
b) De Europese Unie koos in 1985 een volklied:
Hoe heet dit lied ?…….
c)Wat is de beroemdste zin uit dit lied……..
Elk goed antwoord levert 2 punten op. Alle antwoorden goed: 10 punten

Vraag 2)
Frankrijk is als wijnland ook een voorvechter van de biologische  druiventeelt. Langs de route van de Tour vind je elk jaar meer biologische wijngaarden. Het was echter geen Fransman die de grondlegger was van de biologisch-dynamische teeltwijze. Hij heeft wel het denken over landbouw en veeteelt grondig verandert en deze staat recht tegenover het grootschalige landbouwbeleid zoals nog steeds door landbouwuniversiteiten en voedsel industrie wordt gepropageerd.
a) Wie is de grondlegger van de biologische landbouw?
b) De Smaakimporteur heeft de wijnen van een van de eerste biologische wijnboeren in Bourgogne in zijn assortiment.
Hoe heet het domein?…..
c) Wie geven de leiding aan dit domein?
d) Is dit domein biologisch gecertificeerd?
e) Smaken biologische wijnen perse beter dan gewone wijnen? Leg kort uit
Elk goed antwoord levert 2 punten op, Alle vragen goed 15 punten
Schermafdruk 2017-07-13 23.28.15

 

Vraag 3)
a) Wat is de Franse naam voor stokbrood?……..
b) Van welk graan wordt het brood gebakken?
c) Hoe heet de hele dunne, knapperige variant van stokbrood?
Elk goed antwoord levert 2 punten op, alle drie de antwoorden goed: 10 punten

Vraag 4)
Op Quatorze Juillet serveert Auberge Au Four du Tour nog, in het kader van Le Tour sur l’Assiette, de Cassoulet uit de midi-Pyrenéen.
De keuken bereidt de gerechten volgens de Cuisine Sous Vide waarbij de gerechten luchtdicht verpakt in een stoomoven op betrekkelijk lage temperaturen worden gegaard.
Dat betekent behoud van smaak en kwaliteit. Bovendien kan de keuken “ontkoppeld” koken: veel voorbereidingen in stille uren en snelle bereiding tijdens de service.

a) Wie is de uitvinder van de Sous-Vide keuken?…………………..
b) Uit de hele wereld kwamen cuisiniers naar de school van de uitvinder. Alleen Nederlanders ontbraken. Dat zie je vaak bij nieuwe ontwikkelingen. Nederlanders moeten het hebben van horen zeggen en vage publicaties.
Dat was ook al zo bij de Nouvelle Cuisine die in Nederland werd opgevat als een minimalistische keuken. Toch was er een Limburgse cuisinier die in de Franse taal het diploma behaalde van de Ecolle Sous-Vide. Eerder behaalde hij ook al als een van de zeer weinigen Nederlanders in Parijs het diploma voor de Nouvelle Cuisine.
Wie was die Limburgse patron-cuisinier?………………
Voor elk goed antwoord 5 punten
Schermafdruk 2017-07-14 00.56.40_l

 

Vraag 5)
a)Waar dankt de Cassoulet zijn naam aan?………….
b)Wat is het basis bestanddeel van een Cassoulet?……….
5 punten per goed antwoord
Cassoulets zijn nog steeds heerlijke schotels die je vooral op het platte land tegenkomt. Naast het “hoofdbestanddeel” worden er vaak plaatselijke  specialiteiten in verwerkt, zoals gevulde ganzennek in de Perigord.

Vraag 6)
Op weg naar de Pyrenéen kwam de Tour door Périgueux. Noem de twee beroemdste specialiteiten uit de regio Perigord.
10 punten te behalen.

 

Lever de vragen svp in voor woensdag 19 juli 24u. Dit geldt natuurlijk alleen voor de ingeschreven deelnemers aan de Culi Tour de France Quiz. In het peloton tekent zich langzamerhand een kopgroepje af, maar de verschillen zijn uiterst gering! De deelnemers krijgen de vragen toegestuurd per Culi Mail

Recepten: Truffade en

En dan twee recepten die je krijgt van Patron Gerrit van Au Four du Tour – De Potkachel.
Het recept van de Cassoulet houd je tegoed. Dat heeft te maken met bovenstaande vragen.
Stuur me een foto op van het eindresultaat als je een van beide gerechten op tafel hebt gezet.

 

Schermafdruk 2017-07-04 23.56.58_l

Truffade

(Auvergne)

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg vastkokende aardappelen
300-400 gram verse Cantal (of een andere verse kaas)
2 teentjes knoflook
250 gram spekjes
olie en boter (of eenden- of ganzenvet)
peper
zout
1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd de knoflookteentjes in vieren. Verhit een ruime hoeveelheid boter (of ander vet) en olie in een hapjespan en voeg de aardappelen, spekjes, knoflook, zout en peper hier in aan toe, laat dit een paar minuten bakken zet daarna het vuur lager en doe een deksel op de pan.

2. Laat de aardappelen in ongeveer 10-15 minuten gaar worden in het vet en voeg daarna de kaas in stukken toe, laat de kaas over de aardappelen smelten en roer het goed door. Zodra de kaas helemaal gesmolten is, kan de truffade geserveerd worden. Kun je geen verse Cantal vinden voor dit gerecht, gebruik dan een verse of zeer jonge andere kaas, bijvoorbeeld jonge Goudse kaas.
Coq au vin

(Provence-Alpes)

1 KIP, in stukken gesneden
100 GRAM BACON, in blokjes
1 UI, gesnipperd
2 TEENTJES KNOFLOOK, uitgeperst
200 GRAM CHAMPIGNONS, gehalveerd
2 DECILITER RODE WIJN
1/2 THEELEPEL CAYENNEPEPER
Bak de kipstukken aan alle kanten bruin en neem ze uit de pan. Roerbak de ui, bacon en knoflook 5 minuten. Doe de kip terug in de pan, voeg de wijn en de cayennepeper toe en breng dit aan de kook. Laat de kip een half uur stoven, voeg de champignons toe en stoof nog 20 minuten.

Dit keer geen vragen over kaas, maar wel een echte kaasprimeur: Lees het amusante verhaal hoe Rob Verschuren met Sint Gerlachus bier  de Gerlachus Trippel liet maken.

Schermafdruk 2017-07-14 01.23.15_l

 

Tijdens de Tour de France kookt Auberge Au Four du Tour een groot aantal beroemde regionale “plats”: Hier onder nog een overzicht.

Schermafdruk 2017-07-05 22.51.07_l

 

De culi Tour de France volg je ook via de Vestingstadkrant
Like de pagina, dan weet je zeker dat je niets mist.

Hubert Haenen – VestingstadKrant
Culi Tour de France Quiz

Leave a Reply