Loading

Stoppen met Roken – Hoe doe je dat?

Ik rookte tot m’n 35ste: pijp, sigaren maar gelukkig geen sigaretten.

Als ik voor de krant schreef concentreerde ik me op mijn werk met een zorgvuldig uitgezochte pijp in de mond of met een brandende sigaar naast me,  ’n paar keer per jaar reed ik naar Zürich om in een sjieke tabakszaak een speciaal voor mij samengestelde melange te kopen.
De verkoper noteerde precies de melanges die ik mee terug nam naar huis.

Zware kost

Het was, achteraf gezien,  zware kost. Maar, dat moet je toegeven, het had stijl om voor je tabak naar Zwitserland te gaan. Dat is heel wat anders dan een pakje alledaagse ellende van het tabaksschapje in het tankstation.

Zware kost waren ook de sigaren die ik meestal te snel achter elkaar rookte vooral als ik weer eens tegen een deadline aan zat te werken.

Vergiftiging

Ik rookte te veel, dronk daarbij een stevig glas wijn en het kon niet uitblijven. Mijn lijf begon te protesteren tegen al die acute vergiftigingen. Die zware tabakken, die ik overigens gelukkig nooit over de longen rookte, brachten me meteen volledig uit balans.

En keer op keer zei ik: ik stop er nu mee.  Je kent dat. Ik moest me eerst een flinke tijd echt beroerd voelen om werkelijk te stoppen. Ik voelde me niet alleen beroerd, ik werd ook vreselijk boos op me zelf. En dat hielp.

Boos

Ik werd zo boos dat ik alle kostbare pijpen en de hele voorraad sigaren pakte en ze met een geweldig heftig gebaar van afkeer in het hard stromende water van de Geul flikkerde. Tussen alle boomstammetjes, takken en andere viezigheid die het water met zich meesleurde, sleurde het ook mijn rookverslaving met zich mee.

Ik heb gewoon enorm veel geluk gehad om jong te stoppen en vooral ook nooit een sigaret
te hebben gerookt, want dat is werkelijk een sluipmoordenaar.

Verslaving

Twee dagen nadat ik was gestopt was ik in de Ardennen voor een reportage. Onder het rijden
voelde ik een hele heftige koorts opkomen. Ik draaide om en ik weet eigenlijk niet meer hoe ik thuis kwam. Drie dagen land brandde mijn lijf de verslaving uit mijn hele lichaam. Ik stond op als herboren. Daarna ook nooit meer echt ziek geweest.

Oude sigaretten reclame
Deze gerestaureerde gevelreclame  in Valkenburg kreeg wel de tekst mee dat roken, anno nu, dodelijk is.

Er zijn veel manieren om te stoppen met roken

De beste manier om te stoppen is het tot je laten doordringen hoe slecht roken werkelijk
voor je is. Niet alleen door te lezen hoe ongezond het allemaal is,  maar vooral door het intens te voelen. Je verstand weet het al heel lang,  maar je onbewuste regeert je gewoonten, je goede maar ook je slechte.  Roken is zo’n gewoonte.

Met je verstand weet je dat je moet stoppen, maar je doet het niet, want je gewoonte bepaalt dat je er mee moet doorgaan. Je onderbewuste heeft een heleboel redenen opgeslagen om
wel die gewoonte in stand te houden.

Meestal zijn dat sterke gevoelens die ook nog eens een op een onbewaakt moment bij je binnenkwamen. Zo’n moment dat je bewustzijn niet nee zegt.

Dat gebeurt vaak bij het roken van je eerste sigaret . Vrijwel iedere roker vertelt dat hij of zij er
op  jonge leeftijd mee begon om “er bij te horen”. Ik heb nog nooit van iemand gehoord die
begon te roken omdat het “lekker” was.

De eerste stap

Wat is nu de eerste stap die je moet zetten om werkelijk te stoppen?
Ik denk dat je er eens echt voor moet gaan zitten om eens vreselijk diep tot je laat doordringen waar je mee bezig bent, wat het met je doet en wat je te wachten staat als je er mee doorgaat.

Mijn gratis te downloaden Zeven tips om te stoppen zijn beslist een hele goede inspiratiebron. Doe dat dus nu.

Wil je al een stap verder gaan, geef dan je zelf het E-Book Stoppen met Roken cadeau. Tijdelijk, voor nog geen twee pakjes sigaretten is het boek van jouw. Het is vlot geschreven en het verschaft je alle inzichten die nodig zijn om de definitieve beslissing te nemen.

Een volgende stap zou kunnen zijn de hulp in te roepen van een gecertificeerde Niet meer Roken coach die weet hoe je je onbewuste ongezonde gewoonte kan veranderen en van jou een Blije Niet Meer Roker kan maken.

Maar ik raad je aan eerst eens met de gratis Zeven Tips te beginnen of  het boek Stoppen met Roken  aan te schaffen.   Dat is een investering in je gezondheid voor nog geen tientje, terwijl de hulp van een coach je al gauw 400 tot 500 euro zal kosten.

Veel succes.

Recensie

Kleis Adema recensie stoppen met roken