Hubert Haenen

Golf van aangiften tegen tabaksindustrie

Golf van aangiften tegen tabaksindustrie

Het meest opzienbarende “tabaks” nieuws van de laatste tijd  is beslist de golf van aangiften die tegen tabaksfabrikanten zijn gedaan.
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, gespecialiseerd in het behandelen van kanker, sloot zich deze week daarbij aan. Als eerste ziekenhuis.
“De aangifte,” aldus het  van Leeuwenhoek ziekenhuis, “wordt vandaag door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq bij het OM in Amsterdam ingediend. Zij deed in 2016 al ( — )  aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten in Nederland. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte”.

Gaatjes en het dieselschandaal

De sigarettenindustrie zou miniscuul kleine gaatjes in de mondstukken aanbrengen waardoor bij testen de hoeveelheid gevaarlijke stoffen veel minder hoog uitvalt. In werkelijkheid zouden de rokers vele malen meer gevaarlijke stoffen binnenkrijgen, waarbij de toegestane waarden aanzienlijk worden overschreden.  Dit lijkt veel op de dieselaffaire in autoland waarbij ook de resultaten van metingen werden gemanipuleerd.

De aangiften liggen dus bij de officier van justitie, maar justitie weet er kennelijk geen raad mee want van een rechtszaak is het nog niet gekomen. De materie zou juridisch uiterst ingewikkeld zijn zegt justitie. Misschien moet de golf van aangiften een tsunami worden voordat de wetgever werkelijk in actie komt. Onze regering is er van overtuigd dat roken dodelijk is,  want net als in vele andere landen moesten teksten als “Roken is dodelijk” verplicht op de pakjes. Maar hoe krom is het dan om de verkoop van iets dodelijks toch toe te laten. Met 55 tabaksdoden per dag is de bedreiging tabaksdood onvoorstelbaar veel groter dan de dreiging van terroristische aanslagen waaraan wel alles wordt gedaan om die te voorkomen. Je zou ook kunnen zeggen dat onze regering de zorgplicht op dit gebied volkomen negeert.

Schokkend

Raar is het ook dat zich nu pas een ziekenhuis meldt om de aangifte mee te onderschrijven. Je had toch mogen verwachten dat dit soort instituten, waar ze als geen ander weten wat voor schade roken aanricht, al langer op de barricaden hadden moeten staan voor een rookvrije wereld. De laatste keer dat ik in een ziekenhuis kwam, en dat is niet eens zo gek lang geleden, moest ik me nog een weg banen door rokende bezoekers, verplegers en patiënten. Ik vond dat werkelijk schokkend.

Artsen doen te weinig aan voorlichting over nicotine verslaving

Hoe bedroevend de “zorg” zich nog gedraagt ten opzichte van mensen met een rookprobleem blijkt ook nog uit de volgende alinea uit het bericht van het Van Leeuwenhoek ziekenhuis:   “Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe  kwaadaardig de fabrikant en het product zijn”.

Er is dus nog steeds een gebrek aan voorlichting. Subsidies om te stoppen met roken zijn er nauwelijks meer.  Toch is stoppen met roken ook een eigen verantwoordelijkheid. De neiging van rokers om de schuld van hun verslaving neer te leggen bij de industrie vind ik erg eenzijdig. Op Internet is al jaren lang veel goede voorlichting, ondermeer in de vorm van zelfhulpboeken, te vinden. En er zijn genoeg sites die het onderwerp uitvoerig bespreken.

Bij de foto: Rokers kunnen vaak niet van een sigaret afblijven, ook al zijn ze ernstig ziek.