Terug naar mijn oude liefde

Ik dronk vandaag een Americano  in de Neue Rösterei in Lübeck terwijl er koffie werd geroosterd. Ik proefde de sterke, aromatische, volle koffie terwijl ik  tegelijkertijd de heerlijke geur van het branden rook. Wat een sensatie was dat.  In de stad waar ik nu woon zijn er nogal wat koffiezaken die zelf branden. Dat is weer een stap verder naar het ultieme koffie genot. Koffie is altijd in ontwikkeling en je raakt ook nooit uitgeleerd. Zelfs nu ik geen  restaurant meer heb waar koffie na tot de belangrijkste rituelen behoorde, blijft koffie me in al zijn aspecten boeien. Thuis zet ik koffie op wel zeven verschillende manieren. Bij elke wijze van koffie zetten hoort een andere koffie en bij de verschillende tijdstippen op een dag zoek ik ook de best passende combinatie. Natuurlijk zoeken we ook naar de beste branders. De jonge brander van de Neue Rösterei is een topper.


Terug naar m’n oude liefde…

Mijn ontmoeting met dr. Ernesto Illy, zo’n 35 jaar geleden was er eentje waar ik tot op de dag van vandaag met dankbaarheid aan terug denk. Met hem proefde ik enkele dagen lang van koffie, kunst en culinair op zo’n intense manier zoals ik dat later eigenlijk nooit meer ervaren heb. Hij nam me mee naar restaurants in de omgeving van Triest, die van een wonderbaarlijke schoonheid waren. 

Buiten kleurde de herfst de heuvels intens rood en binnen waren de tafelsgedekt in prachtige kleuren met guirlandes van verse bloemen, borden, tafelkleden, zelfs stoelen en wanden: allemaal in de intense kleur van de Italiaanse nazomer. Nog ruik ik de intense geuren van wilde kruiden, gerechten met paddestoelen en krachtige donkere rode wijnen, maar het meest intens was altijd de espresso na: sterk, betoverend als een geestverruimende shot die de gesprekken extra levendig maakten.Gesprekken over koffie en over de koffieprijzen die regeringen en wereld economie van slag konden brengen.

Lang was Illy mijn passie, ondersteund door het beste marketing team van zijn tijd. Illy was koffie, kunst en culi tegelijk. Maar er kwamen jaren dat dit naar mijn gevoel verwaterde. Illy groeide en groeide van mij weg. De laatste jaren proef ik weer nieuw elan.Ik proef de dynamiek van jonge generaties die geloven in koffiewetenschap, in hoogste kwaliteit en pure smaak en die een een politiek van duurzaamheid voeren.Dat ervaar je als je een met liefde en zorg bereide espresso proeft en je daarbij een moment van geluk ervaart. 

Bij een rapido aan een bar, bij Cup&Vino in Valkenburg bijvoorbeeld en vanaf vandaag ook weer bij ons na een mooi diner…. Ik ben weer terug bij mijn oude liefde: Illy. Straks komt Yakup Aydin, de top barista van Illy en behorende tot de top 5 beste barista’s ter wereld mijn volledig met de hand gebouwde kleine espresso machine en Mahlkönig perfect afstellen om de mooiste after diner koffie mogelijk te maken.

Ik ben vol verwachting..