Hubert Haenen

31 Mei: Wereld Niet Roken Dag: zware dag voor rokers

31 Mei is/was  Wereld Niet Roken Dag.

Ik lees op de 31ste zoveel mogelijk artikelen die over “roken” gaan..

Voor rokers moet dit een zware dag zijn met al die berichten die over hen worden uitgestrooid.

Het werd vooral een interessante collectie. Er kwamen  veel reacties op het nog vage voornemen om roken ook op terrassen te verbieden.

De eerste reacties  waren voorspelbaar: “stop met die onzin, steek een peuk op”. De trend in de verhalen is dat het vooral onmogelijk gemaakt moet worden om buitenshuis, in het openbaar en op terrassen te roken. Daarnaast zijn er maatregelen op komst om het aantal verkooppunten te verminderen, het roken duurder te maken en mogelijk kosten van stoppen via de verzekering te laten betalen.  Een flink deel van deze maatregelen is anno 2021 al in werking gesteld.

En niemand vraagt de roker om mee te praten

En steeds gaat het OVER  de groep rokers zonder de groep zelf daarbij te betrekken.  Het is een discussie die voornamelijk over de hoofden van de rokende medemens heen wordt gevoerd door de “hoogopgeleiden”. Je zult zien dat er in de loop van de dag dan ook berichten  verschijnen waarin wordt aangetoond dat het merendeel van de rokers “lager opgeleiden” zijn. Ik twijfel er trouwens ook aan of dit soort conclusies wel kloppen.

Onzinnige tegenstelling

De tegenstelling  hoo opgeleiden versus laagopgeleiden is een onzinnige tegenstelling die vooral door de “hoogopgeleiden” in leven wordt gehouden. Ik moet dan  altijd denken aan de indrukwekkende menselijke contacten en gesprekken in mijn  leven met eenvoudige mensen. Dat waren vaak vrouwen en een enkele man  die zo’n wijsheid bezaten zoals ik zelden, heel zelden bij  “hoger opgeleiden” aantrof.   Natuurlijk zijn er verschillen tussen “hoger- en lageropgeleiden” en die uiten zich nu nog vooral in welvaart en beter betaalde banen.  maar onze basis behoeften worden voornamelijk vervuld door mensen met een ambacht

Over de tegenstelling hoog&laag opgeleid begint inmiddels ook al een tikje de klad te komen. Professor Julian Nida-Rümelin van de universiteit in München heeft het zelfs over de “Akademisierungswahn” die hij een grote beleidsvergissing uit het verleden noemt. “Meister statt Master”.

Het is toch ook zot dat de  medische industrie zich inzet om mensen “beter” te maken en dat er nauwelijks iets gedaan wordt om de levensomstandigheden van alle mensen zo te vormen dat gezond zijn normaal is.

Het eerste artikel dat ik vandaag over Wereld Niet Roken Dag trof ik aan op Nu.nl.  Bij dit artikel is een video  geplaatst die me bijzonder aansprak omdat aan de boodschap over de gevaren van het roken ook een advies gekoppeld is hoe je dat kunt doen door je zelf steeds een paar eenvoudige vragen te stellen en daarmee doorgaat totdat de tijd komt dat je echt wil stoppen. Het is eigenlijk de langzame variant van de methode die ik toepas  door middel van transcoaching. Hierdoor zorg je ervoor dat je zowel bewust- als onbewust op een lijn zit. Meestal wil je wel bewust stoppen, maar het vele malen sterkere onbewuste houd je ervan af. Lees het hier.

Confronterend

Het tweede artikel van vandaag  moet voor rokers behoorlijk confronterend zijn: Artsen gaan op rokers af en spreken hen aan. ” Je mag me bellen als je longkanker krijgt, hier heb je mijn kaartje”. En ook dit artikel sprak aan door zijn heldere boodschap.

Lees het hele artikel hier

Rookruimten in Horeca verboden en een
verbod om te roken op terrassen komt er zeker aan.

Rookruimten  in horeca zijn al taboe. Lees artikel hier.  Maar het zal ook niet lang meer duren of roken op terrassen zal verleden tijd zijn. Het is eigenlijk niet meer dan een logisch vervolg op het verbod om in restaurants en café’s. De horeca zelf is erg bang om terrasklanten  te verliezen. De branche is zich nog steeds niet bewust van het feit dat andere klanten aan de gevaren van meeroken worden bloot gesteld. Buiten eten op een terras en rook gaat al helemaal niet samen. Ik ken vele mensen die terrassen mijden.

Pogingen om te stoppen met roken zullen in de toekomst wellicht door de verzekering  betaald worden. Tot nu toe was het rijk erg gierig  (en  kortzichtig ) om mensen die wilden  stoppen met behulp van therapie of op een andere manier,  geldelijk tegemoet te komen.
Meer weten? Lees dan hier verder .

Mevrouw Ascher toch!

Tabak Nee neemt Mevrouw Ascher op de korrel omdat ze commissaris blijft bij P.Morris ( lees hier )
In Turkije wordt rookverslaving zeer serieus genomen. Ze hebben zelfs een app uitgevonden die mensen moet betrappen als ze op plekken roken waar dat niet mag. ( Lees hier ) en in België is men van mening dat het nog zeer de moeite waar is om ook na je vijftigste te stoppen (lees het hier ).

Helemaal bijzonder is het bericht, ook uit Belgie tot mij gekomen, dat een 114 jarige Zuid-Afrikaan wil stoppen met het roken van zijn zelf gedraaide sigaretten van zelf gekweekte tabak. Ik zou niet mijn nek willen uitsteken als het om de echtheid van deze feiten gaat. Maar het verhaal is curieus en de bijgeleverde foto van de BBC is mooi.
Lees het verhaal hier. Een foto ( BBC) van de 114 jarige zie je ook boven in dit blog.

//[content_block slug=stoppen-roken-terug-naar-overzicht]