Hubert Haenen

Waarom nog geen gezonde sigaret uitgevonden?

schermafdruk-2016-12-19-17-29-39

Gezonde sigaret ?

Waarom is er nog geen gezonde sigaret uitgevonden, vroeg ik me laatst af, toen ik nog in bed lag en aan het overdenken was hoe je mensen die toch doorroken het best kon helpen.

Iedereen praat je al een gezonde levensstijl aan. Maar dat is ook al zo’n grote stap.
Hoe kun je de gevolgen van roken voor je gezondheid  verminderen als je toch doorrookt.

Ik had dat van die gezonde sigaret nog maar net bedacht toen Philip Morris  aankondigde dat
deze tabaksfabriek een sigaret had uitgevonden die stukken minder gevaarlijke stoffen bevatte.

Blootstellen
“De ambitie van Philip Morris is om sigaretten te vervangen door een minder schadelijk alternatief. De IQOS, doet dat door tabak te verhitten in plaats te verbranden. Uit eigen onderzoek blijkt dat de damp 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen bevat dan de rook van een gewone sigaret”, aldus Philip Morris. De fabriek richt zich vooral op mensen die toch willen blijven doorroken. ” Maar als mensen zich niet willen blootstellen aan de gevolgen van roken, dan moeten ze stoppen met roken”, zei een directeur en woordvoerder van Philip Morris.

Trigger

Zulke opmerkingen triggeren me. Ik wil dan ook meer weten en zoek verder. Een reportage van de NOS en een interview met de Philips Morris vertegenwoordiger en een longarts leveren wat meer info op. Het komt er op neer dat Philip Morris erkent dat roken gewoon erg slecht is voor je gezondheid, maar dat het ook heel ongezond is voor de  portemonnaie van de tabaks gigant
omdat steeds meer mensen stoppen. Ontmoedigingsprogramma’s en hele dure sigaretten
zijn de voor de hand liggende oorzaken. Met een alternatief wil Philips Morris redden wat er te redden valt. De fabrikant gelooft er zelf in dat hij hiermee  de doorroker ellende kan
besparen.
schermafdruk-2016-12-19-14-22-42
Video

Longartsen brengen daar tegen in dat elke vorm van roken van tabak schadelijk is en dat het muizen en rattenonderzoek van Morris bij lange na niet voldoende is want de gevolgen van het roken presenteren zich na 20 jaar.  Enfin lees het artikel maar eens en bekijk vooral de video.   http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2148397-philip-morris-wil-met-nieuwe-sigaret-dat-mensen-blijven-roken.html

 

’t is ‘m niet

Nee, als ik dit alles lees en hoor dan denk ik dat het voor rokers die willen blijven roken
het een keuze is tussen twee kwaden en dat een “gezonde” sigaret voorlopig een utopie is.
“Je longen zijn gemaakt om frisse lucht in te ademen”, zegt een longarts in de video.

Wat kun je wel doen?

Maar wat kun je toch doen om de effecten van het roken zo klein mogelijk te maken? ’t is een vraag, bedenk ik, die ik nog nooit heb horen stellen als het over stoppen met roken gaat. Merkwaardig toch. ’t is vaak alles of niks. Ik denk wel dat als je langzamerhand wat gezonde gewoonten aanleert dat je al begint aan een traject dat leidt tot stoppen.

Ik vertel je iets geks

Ik ga je wat geks zeggen. Accepteer ’t als je rookt. Voel je niet schuldig, maak er geen drama van.
Hoe meer je je verzet, des te heftiger is de reactie om toch te roken. Geef toe dat je rookt. Dat is echt de eerste stap om je “vrij” te maken. Je vermindert dan op een geweldige manier je stres en stres is zoals je zeker weet echt een kanjer van een ziekmaker .Als je dit doet volgt de tweede stap vaak bijna vanzelf,  want je hecht er niet meer aan. Ik ga je daar later nog wel eens wat meer over vertellen.

Water, schoon water

Een van de beste gewoonten die je je kunt aanleren voor je welzijn is het drinken van voldoende Heerlijkl Helder Huiswater.  Ik denk dat het echt belangrijk is als je rookt, dat je veel water drinkt. Schoon water spoelt ook je lichaam schoon en je geeft afvalstoffen geen kans zich in je systeem te nestelen. Als je dit al doet heb je veel gewonnen. Uit principe bijna drink ik geen water uit de kraan. De waterleidingmaatschappij mag dan wel zeggen dat het water schoon en gezond is, maar steeds duiken er berichten op die melden dat er allerlei stoffen in ons drinkwater worden ontdekt die er niet thuis horen. Niks alarmerends hoor, ’t is allemaal binnen de gestelde normen, maar er is me tegenwoordig veel te veel “binnen de gestelde” normen.

Mijn Heerlijk Helder Huiswater

Het meeste kraanwater smaakt ook niet zo best. Sinds jaren en jaren gebruik ik daarom Brita-filters, waarmee je voor een habbekrats schoon water thuis bij de hand hebt. In mijn restaurant heb ik mensen vaak blind laten proeven. Van de tien keer werd er zeker acht keer zonder aarzelen het Brita water aangewezen. Alle thee en koffie zetten we ermee. Ziet er ook veel beter uit. Ik trek ook m’n bouillons van ons Heerlijk Helder Huiswater.  Ik zie mensen zo vaak met zware kratten water sjouwen. Daar krijg ik dan medelijden mee. Met zo’n filter voor een paar tientjes , spaar je op jaar basis al vele honderden euro’s uit en het resultaat is minsten precies het zelfde. Maar het aller belangrijkste is en blijft: drink voldoende water. Je houdt de lichaam er schoon mee.  Hoe makkelijk is dat en hoe belangrijk is het vooral als je nog rookt!

Lezen is weten: een zelfhulp e-boek onder
de kerstboom voor de prijs van een pakje

Natuurlijk is het lezen over wat tabak met je doet, maar ook over methodes waarmee je van het roken kunt afkomen,  een goede voorbereiding als je je al eens hebt voorgenomen om “ooit” te stoppen. Als “ooit” komt, dan ben je voorbereid. Misschien is “ooit” er al op goede voornemens dag: 1 januari 2017. Wees er klaar voor.

Ik heb nog een cadeautje voor jou of voor een van je geliefden: het E-Book stoppen met Roken. We geven dit perfecte zelfhulpboek bijna cadeau. Je kunt het downloaden voor de prijs van een pakje of je kunt het, via een sfeervolle mail in kerstsfeer,  doorsturen naar een rokende vriend. Nieuwsgierig? Klik hier:
http://welkom.stoppenmetroken.in/cadeauboek-stoppen-met-roken

schermafdruk-2016-12-19-10-05-49

Dit kerst ( of nieuwjaarscadeautje ) kun je, zoals je ziet nog 18 dagen lang voor de prijs van een pakje bestellen. Dus wat let je. Leuk en zinvol cadeau voor jezelf of voor die aardige vriend, zoon, zus, dochter, man, vrouw die je een beetje wil kietelen om te stoppen.
En als dat stoppen nog niet lukt: met zo’n boek bij de hand is hij/zij dus goed voorbereid.

PS: hieronder een deel van de inhoud van het E-Book Stoppen met Roken

schermafdruk-2016-12-19-17-19-59