Loading

Werelderfgoed kun je eten..

Hier kun je ervaren waarom het Frans menu tot werelderfgoed is benoemd.
Hier kun je ervaren waarom het Frans menu tot werelderfgoed is benoemd.

Wist je..
trouwens dat Frankrijk het eerste land in de wereld is, waarvan de stijl van dineren is uitgeroepen tot wereld-erfgoed? Het is ook een heerlijke manier van echt tafelen en genieten van heerlijke gerechten in een traditionele volgorde.

Weet je waarom het op zondagmiddag altijd zo stil is in Franse dorpen en stadjes?
Vrienden en families trekken de middag uit om samen aan tafel door te brengen. Ons Menu Culi Tour de France -in Unesco stijl- is zo’n menu waarmee je heerlijke uurtjes aan tafel doorbrengt.

Merkwaardig
Het meest merkwaardige van het werelderfgoed-diner is dat je er in Frankrijk nauwelijks iets van hoort. Ik ben in al die jaren nog geen enkel restaurant tegen gekomen dat ’t hierover heeft. Sterker nog: heel veel Fransen weten het niet eens. Maar ondertussen bloeit deze bekroonde manier van dineren in het hele Franse land.

Genieten
Ik genoot eens zo’n menu bij Lameloise, drie sterren in de Bourgogne. Het was op een zaterdagmiddag. Ik hoef niet te reserveren dacht ik. Ze hadden dus nog maar net een tafeltje vrij. Dit vermaarde restaurant zat, op een gewone zaterdagmiddag, boemvol. En geen toerist te bekennen. Allemaal mensen uit de omgeving die de zaterdagmiddag besteedden aan heerlijk, uitgebreid eten.

En ja, iedereen begon met een aperitief, en bij iedere gang kwam een mooie fles wijn. En natuurlijk at je ook een tweede tussengerecht, een plat en vanzelfsprekend kaas en een dessert na. En daarmee was het niet afgelopen. Het restaurant serveerde een perfecte koffie met een digestif. Op elke tafel een digestif. Dat is zeldzaam bij ons.

Minder verschillende gerechten
Alle Franse gasten namen ruim de tijd. Bijzonder is ook dat Fransen nooit zoveel verschillende gerechten bestellen als bij ons in Nederland. Men wil gezellig met elkaar kunnen praten over wat men eet. En dat kun je alleen maar als je geniet van dezelfde heerlijkheden. Zoveel mogelijk verschillende schotels bestellen om zoveel mogelijk te kunnen proeven doet men niet. Men heeft respect voor de keuken en Fransen weten dat als de keuken zich kan concentreren op een beperkt aantal gerechten, dat de smaak ten goede komt.

Regels van het dineren op z’n Frans
Helemaal uit den boze is het proeven van elkaars bordjes. Dat past niet, want dan kan men zich niet concentreren op de smaak van het eigen gerecht, Op z’n Frans dineren heeft dus ook zijn regels, maar het is geweldig om zo te eten en vooral dit met elkaar te ervaren.

Nieuwsgierig, klik dan hier. Plan alvast wanneer je dit wil beleven en reserveer telefonisch door te bellen naar 043 60 12797 of stuur een e-mail naar [email protected]

Ik garandeer je dat dit de mooiste uren van je week zullen zijn!

Leave a Reply