Hubert Haenen

Herfstgloed aan de Ahr

Herfstgloed kleurt de Ahr

Hubert Haenen fotografeerde de herfst in het dal van de Ahr.

Schitterend gekleurde wijnvelden, maar ook het briljante rood van beginnende wijn.

Net ten noorden van Mayschoss ligt het prachtige dal met de beroemde wijngaarden van de Mönchberg. Al die streepjes, gevormd door rijen druivenstokken, hebben de juiste ligging ten aanzien van de zon, de lichtinval, de wind. de helling. Het verschil in kleur hangt ook af van de keuze van de druivensoort en de daarin mogelijke variaties. (Klonen).

Ahr-2
Deze foto is van een wijnlandschap ten zuiden van de Ahr in Mayschoss. Dit gebied sluit aan bij de Saffenburg. Grote delen van deze wijngaarden behoorden vroeger toe aan de monikken van het Kerkaadse Rolduc.
Ahr-3

Alexander Stodden volgde zijn begin dit jaar plotseling overleden vader Gert Stodden op.

Maar hij was er gelukkig helemaal klaar voor. Alexander ( 41) vertenwoordigt het beroemde wijnhuis Jean Stodden in Rech op een perfecte manier. Uitnemend gastheer en gepassioneerd wijnmaker die rond de wijn alle moderne technieken inzet die het product ten goede komen maar die wat de wijn zelf betreft de natuur volledig tot zijn recht laat komen door zo goed mogelijk werk in de wijngaard en natuurlijke, gecontroleerde processen in de kelder.

Schitterend te ervaren hoe hier techniek, handwerk en vooral niet te vergeten creativiteit hand in hand gaan. Ik ben op dit moment erg blij dat ik vele jaren geleden begonnen ben om mijn contacten met de beste wijnboeren aan de Ahr te verdiepen. Het levert geweldig veel rendement op in de vorm van open deuren, informatie, kennis en tips die me leiden bij het aankopen.

Alexander bekijkt op deze foto het sap van pas geperste Spätburgunder. Prachtig, helder, jong doorschijnend rood. Het sap proefde ook helder, met mooie zoet tinten van beginnende rijpheid, heerlijke speelse zuren en geurende naar geheimzinnige, niet te beschrijven ingetogen aroma’s die, dat proef je nu al, een vol boeket van geur en kleur beloven in de nabije toekomst.

Ahr-4

Hier, in een gewone grote bak, geven de schillen van de druiven langzaam hun complexe aroma’s en smaken af aan het sap. Regelmatig wordt het mengsel zachtjes omgeroerd. Alexander liet ons met trots de inhoud zien. De oogst van de allerbeste druiven van de top wijngaard Rosenthal. De geur alleen al zei dat hier een hele voorname wijn aan het ontstaan is terwijl de intensieve dieprode, met lichte paarstinten gemengde kleur direct op je gemoed werken en gevoelens van dynamiek en hartstocht opwekken. Kleurentherapie die je chakra’s laat trillen.

Ahr-5

Zo’n jeugdig sap, nog net geen wijn, is pure smaak-sensatie.

Ahr-6

Omgeven door de prachtige steile wijnbergen ligt hier de Deutzerhof, een van de grand cru bedrijven aan de Ahr. Pure romantiek lijkt het, maar een grote tragedie trof dit domein. Twee jaar geleden sloeg de kleine zware tracto, bestuurd door de enige zoon van het Domein op een steile helling om. De jongeman raakte bekneld en zo gewond dat hij nooit meer in de wijngaard zou kunnen werken. Dat kon hij niet verwerken, vertelde hij me. Enkele maanden later reed hij  ’s nachts, na een feest met grote snelheid de dood in. ’t is een tragedie die leeft tussen de wijngaarden en die bijna in ieder gesprek met de wijnboerennaar boven komt.

Ahr-7

Een eenzame plukker. Hij is ook de eigenaar van dit perceel. Hier doet hij zelf het werk omdat de hellingen voor onervaren plukkers te steil zijn: 60. 65 % !  Te gevaarlijk ook voor de kleine tractoren op rupsbanden die toch heel wat aankunnen.

Ahr-8

Een kunstwerk:  de loop van de Ahr rond Mayschoss is hier in beeld gebracht door het planten van stokken die tegen deze tijd donker rood kleuren. De loop van de Ahr is hier maar betrekkelijk kort te zien. Drie jaar lang ben ik gaan kijken, maar zo mooi als nu heb ik dit nog niet in beeld kunnen brengen.

Ahr-9

Briljante kleuren in combinatie met de strakvormgegeven wijngaarden leveren bijzondere plaatjes op.

Ahr-10

Ahr-11

Een gewoon beeld in de tijd van de oogst. Tractor vol met de typisch groene bakken waarin de druiven vervoerd worden naar de persen.

Ahr-12

En tot slot tros Riesling druiven die wacht om geoogst te worden. De mooie rijpe gele kleur die Riesling in een goed jaar kan hebben ontbreek dit jaar vrijwel overal. ’t is wat groener maar verschillende wijnboeren lieten me de druiven proeven…wat minder zoet dan verleden jaar, maar wel met hele lekkere tintelende zuren. Oogst 2013 ga ik met veel interesse volgen. Elke week mag ik in de kleders komen proeven hoe het druivensap verandert in wijn en wat daarna allemaal in de tanks, tonnen en vaten gebeurt.