Ik vertel je een persoonlijk geheim

Waarom schrijf ik over “stoppen met roken”?
Ik zal je een  geheim vertellen. ‘n geheim zo diep dat ik het zelf nauwelijks kon geloven toen ik er me vanmorgen bewust van werd.
.
Daar komt-ie dan: ik kan het gewoon niet hebben dat anderen iets doen dat ik niet wil. Ik wil dat jij stopt. Niet voor jouw zelf, maar omdat het mij stoort.” Het stoort mij als ik overal rook moet inademen die ik vies vind, het stoort me geweldig als ik overal waar ik loop peuken zie liggen. Het stoort me enorm als ik iemand achteloos een peuk zie weggooien.
.
Je leest het goed: jij moet op de eerste plaats ophouden met roken omdat ik dat wil en ik wil dat omdat het mij stoort.
.
Dat klinkt behoorlijk gestoord, vond ik zelf. En dat is het ook, maar het is wel de waarheid.
.
Hoe moet ik hiermee nu verder? En is het nog wel goed om verder over stoppen met roken te schrijven ?

Ik wil naast je komen staan als je rookt

Toen ik me ineens realiseerde dat de diepste beweegreden om te schrijven over Stoppen met roken, een hele egoïstische is, ben ik opslag begonnen dat gevoel eens goed onderhanden te nemen. Als coach heb ik daar wel een paar hele effectieve methodes voor, zoals tapping, Nei en EE. Als je had mee kunnen luisteren zou je hard hebben kunnen lachen hoe ik me zelf aanpakte. En ik ga er mee door totdat er geen greintje van die dwingelandij over is. Ik wil gezellig naast je komen staan als je een peuk rookt en ik wil me er niet ( meer ) aan storen.

Het gaat niet over roken, alles draait om geluk

En toen kwam ook met alle kracht m’n tweede drijfveer om over Stoppen te schrijven in me op: ik voel pijn als ik je zie roken, pijn omdat je zelf nog niet door hebt hoeveel je jezelf tekort doet. Ik zie soms letterlijk achter het roken de problemen die je hebt. Nee het gaat ook niet om het roken, besef ik. Misschien weet je nog niet hoe je je leven moet sturen om een gelukkig en blij, voldaan en tevreden mens te zijn. Daar gaat het per saldo om.
.
Net zoals ik nu ben begonnen om het gevoel los te laten je te willen dwingen om te stoppen, wat een onnozele gedachte, zou jij misschien kunnen beginnen om dingen los te laten die jouw storen en wie weet, misschien stop je dan vroeg of laat vanzelf met roken. En als jij dat nodig vindt, dan roep je toch hulp in!
.
En dan valt me nog een derde motief in om te schrijven over stoppen met roken. Dat is, ik erken het, een commerciële drijfveer. Ik vind het leuk als mensen mijn boek Stoppen met Roken kopen en om af en toe een sessie trans-coaching met een roker te doen om weer dat fantastische gevoel te ervaren hoe goed deze methode werkt en hoe gelukkig mensen er van worden.
.
En daar ben ik weer terug bij mezelf. Ik besef ook dat ik mensen gelukkig kan maken en dat dat mij ook gelukkig maakt.
.
Ik ga dus maar door met schrijven over Stoppen met Roken.
Geluk is een goede prijs. Daar worden er twee blij van. Een goed voorbeeld daarvan lees je HIER

.
En wat als jij blijft roken?
.
Dan raad ik je dit aan:

1)  geniet er van, neem ruim te de tijd
2)  ben er met je volle aandacht bij
3) voel je vrij en niet schuldig
4) leg je peuk met dank in een asbak
5) drink een glas water

Waarom ik je dit aanraad? Dat is eigenlijk heel duidelijk.
Net zoals ik jou niet kan dwingen om te stoppen, kun je je zelf niet dwingen iets te doen waar je niet achter staat. Dwingen is contraproductief. Het blokkeert zelfs prille voornemens om toch te stoppen. Laat het varen en ik ben er zeker van dat je je zelf eerder gunt te stoppen dat je ooit hebt gedacht.

Hubert